Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Японска трева (Хаконехлоа)

Hakonechloa

Японска трева (Хаконехлоа)

Японската трева представлява гъстопокривно растение с поникващи листа. На височина достига до 20-30 см. Цъфти през април-май с едва забележими цветове. На пазара могат да се намерят всякакви сортове японска трева. Най-популярен е сортът Evergold с листа в златиста окраска.

Японската трева е култура, която може да украси с ярките си листа балкони и тераси. Нейните дълги листа, покрити с линии, ще направят всяка растителна композиция по-въздушна и лека. За да не се застоява влага в субстрата, на дъното на саксията насипете дебел дренажен слой от камъчета. Той се покрива с филц, за да не се смесват камъчетата с почвата.

Японската трева може да украси и градината благодарение на своите красиви жълти листа. Там ще постави прекрасен акцент. Най-добре е да я засадите на разстояние около 40 см от другите растения, за да има възможност да се разраства.

Отглеждане: Мястото, на което трябва да се настани растението, трябва да е полусенчесто и по възможност защитено от вятъра с хранителна и влажна добре дренирана почва. Презимуването на японската трева преминава под мулчиращ слой, тъй като това растение издържа температури до минус 5 градуса. При по-ниски стойности може да измръзне. Тревата се коси само през пролетта.

Размножаване: Японска трева може да се размножи през пролетта, когато с лопата трябва да разделите туфата. Садете я в богата на хумус почва.

 

  |  Views: 2978  |  Прочетено във Вестник за градината