Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Юанулоа

Juanulloa

Юанулоа

Юанулоа (Juanulloa) е вечнозелен храст от сем. Картофови (Solanaceae), произхождащ от Перу и Мексико. Предлага се като стайно, но всъщност е доста голям храст, който би бил много по-доволен в остъклената градина, а не в дневната. На  височина достига до 1 – 2 м.  Цъфти от юли до октомври. Восъчните пъпки разцъфват в яркооранжеви цветове, чийто живот е няколко седмици. Листата са  заострени овални, жилави, матовозелени. Поради принадлежността му към семейството на извънредно жизнените картофови растения, може да се предполага, че юанулоата няма проблеми с израстването, но все още предстои да се уточни дали цъфти всяка година. Това зависи от количеството светлина, което получава през годината. В родината си расте като епифитно растение.

ВНИМАНИЕ! Юанулоата е отровна, както всички растения от сем. Картофови (Solanaceae).

Сортове: Отглежда се само един вид – Ю. аурантиака. Достига височина 150 см, ако не се подрязва. Увисналите цветове растат на малки групи.

Отглеждане: Юанулоата предпочита слънчево и топло място, защитено от силен вятър. Почвата трябва да бъде хранителна, с добра въздухо- и водопропускливост за оттичане на излишната вода. Задължително добър дренаж. Растението се полива умерено, като не бива да се допуска изсъхване на почвата. От април до август се подхранва през две седмици. Ако храстът порасне твърде много, подрежете го през пролетта.

Юанулоата презимува на светло и топло място при температура минимум 15 градуса – най-добре е в зимна градина, остъклен балкон или оранжерия. През зимата почвата се поддържа се леко влажна, а през март растението се пресажда.

Размножаване: Юанулоа  можете да размножите чрез стъблени резници през пролетта или лятото. Използвайте стимулатор за вкореняване.

 

  |  Views: 1240  |  Прочетено във Вестник за градината