Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Шибой

Cheiranthus

Шибой

Шибой (Cheiranthus) е многогодишно тревисто растение от семейство Кръстоцветни (Cruciferae). Произхожда от Средиземноморските райони на Европа и Мала Азия. У нас обикновено се отглежда, като двугодишно.

Кореновата система на шибоя е слабо развита и слабо разклонена. Стъблото е високо от 30 до 80 см, тревисто или вдървесинено. Листата му са продълговати, като тези най-отдолу са с къси дръжки. Шибоят цъфти обилно през втората година след засаждането от април до юни. Цветчетата са събрани в съцветие с по 4 венчелистчета в диаметър около 2-2,5см. Цветовете са в цялата гама на топлите багри, като златисто, оранжево, червено, жълто и т.н. Много ароматни са и привличат пчелите и други насекоми.

Сортове: Обикновеният шибой X. хейри е висок 20-60 см, сади се през 22,5-30 см, цъфти от март до средата на май. За малки лехи и прозоречни сандъчета подходящ е сорт джудже – по-рано беше популярен Tom Thumb Mixed, но сега на мода е Prince (20 см). Най-разпространените шибои с височина 30 см са в Bedder (жълти, оранжеви и червени цветове), а при шибоите с височина 45 см ще намерите стари любимци като Cloth Of Gold (златистожълт), Blood и Vulcan (червени), Fire King (кармин). Ivory White е кремавобял, Purple Queen – тъмнопурпурен и Fair Lady е в пастелни багри. Double-flowered Branching Mixture е висок 60 см. X. алионии цъфти с оранжеви цветове през май и юни. Сортът Orange Queen (30 см) е най-популярен.

Отглеждане: Шибоят не е взискателен, но трябва да се съобразяваме с това, че обича да е на слънчево или полусенчесто място (шарена сянка). Растението се развива добре на почти всички видове почви, като предпочита неутрална реакция (pH 7) на почвата. Поради слабата си коренова система предпочита почвата да е обработена и отцедлива. При отглеждане на растението в саксия най-подходящата почвена смеска е чимовка, листовка и пясък в съотношение 1:1:1. Можете да подхранвате периодично с течни торове (веднъж на 2-3 седмици) през активния период на растеж (летните месеци). А ако не разполагате с много свободно време, можете да го подхраните и с добре угнила оборска тор. През лятото поливайте умерено, като се стараете да поддържате почвата влажна, а през зимата в периода на покой само при необходимост.

Размножаване: Шибоят се размножава чрез семена, които се засяват плитко – на дълбочина около 1см. Най-подходящото време за това е от март до май месец, като оптималната температура е 18-20°С. През месеците март-април семената от шибой се засяват в сандъчета, които са на топло, а през май се изнасят на открито в градината. Почвата се поддържа постоянно влажна и се отстраняват всякакви плевелни остатъци. Семената трябва да поникнат за около 3-4 седмици при нормални условия на отглеждане.

През втората половина на септември началото на октомври можете да засадите шибоя на постоянно място, като разстоянието между растенията да е 25-30 см.

 

  |  Views: 4685  |  Прочетено във Вестник за градината