Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Шарка по кайсията

Симптомите на шарка по кайсията се проявяват по листата на дръвчетата като светлозелени пръстени и дифузни линейни прошарвания по дължината на нерватурата или като некротични напетнявания. В зависимост от чувствителността на сорта петната върху плодовете могат да бъдат светложълти, със зелен център или некротични и потънали дълбоко в тъканите. Пръстените се отпечатват и върху костилката на плода.

 

КОНТРОЛ

 

При поява на болестта е необходимо  изкореняване на старите и болни от шарка овощни дървета или насаждения и създаване на нови с устойчиви или толерантни спрямо повредите по плодовете сортове. Тези мерки трябва да обхващат дворните, промишлените и крайпътните дървета. В силно заразените райони не трябва да се създават овощни разсадници за дървесни видове, гостоприемници на патогена. Производство на здрав посадъчен материал може да се извърши чрез съчетаване на  методите на термотерапията и тъканните култури. Срещу насекомите-преносители на вируса трябва да се провежда борба посредством подходящи разрешени инсектициди.

От кайсиевите сортове полска устойчивост към болестта проявяват сортовете Амандорла долче, Унгарска, Александрийска, Амброзия, Луизетова.

 

  |  Views: 626  |  Прочетено във Вестник за градината