Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Чойзия (Портокалово цвете)

Choisya

Чойзия (Портокалово цвете)

Чойзия (Choisya) е мексикански храст от сем. Седефчеви със закръглена форма,  плътно покрит с гланцови листа. На височина достига до 1,5 м. Цъфти през май, а понякога и още веднъж през лятото, с бели звездовидни цветчета, издаващи силен аромат, напомнящ този на карамфила (по тази причина индианците предлагащи го на пазара го наричат Clavos – испанското име на карамфила). Цветчетата растат на края на клонките от пазвите на вътрешните листа.

Отглеждане: Портокаловото цвете се отглежда на светло и слънчево място. Вирее и на полусянка, но там губи компактния си ръст и цъфти по-слабо. Растението вирее добре в тежка почва – 3 части глинест чернозем, една част компост или торф и 1/2 част пясък. В периода на израстване се полива обилно, но не бива да се допуска задържане на вода и да се полива с варовита вода. Подхранва се от април до август. След цъфтежа се отстраняват издънките, които пречат. Възможно е също да се подрязва. С напредване на възрастта и при оптимално светло разположение растението придобива почти кръгла форма.

Портокаловото цвете у нас издържа до -10°С, тоест може да се прибира късно есента. Оставя се на светло при температура 5-10°С или на тъмно и не мразовито място. Полива се малко. При необходимост се пресажда през февруари. Осигурява се добър дренаж.

Размножаване: Размножаването на чойзия не е трудно – заложете 7 сантиметрови резници в сандъче през лятото. Размножаването от семена рядко се удава в домашни условия. 

 

  |  Views: 1909  |  Прочетено във Вестник за градината