Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Чинар (Платан)

Platanus

Чинар (Платан)

Родът Чинар, известен още като Платан (Platanus), включва големи и дълговечни листопадни дървета, които развиват мощна широка корона. Листата им са последователно наредени, длановидно разсечени и с дълги дръжки. Еднополовите им цветове се появяват едновременно или малко по-късно след разлистване. Мъжките цветове се развиват странично, а женските – са събрани в едри, плътни, топчести и пурпурни съцветия по върховете на клонките.

Разнообразие: Източният чинар (Platanus orientalis) достига до 50 м височина и до 4 м в диаметър. Кората на стъблото е гладка, сиво-зеленикава, отделяща се във вид на плочки, а понякога се напуква с колоритна мозаично-петниста окраска. Това е едно от декоративните високоценени качества на този вид. Листата са яркозелени отгоре и светлозелени отдолу. Плодовете са дребни едносеменни орехчета в основата с дълги власинки. Семената покълват лесно. Източният чинар расте много бързо. Развива силно разклонена коренова система с дълбоко проникващ централен корен. Достига до хилядолетна възраст. У нас се среща в Източните и Средните Родопи. Расте най добре върху дълбоки, влажни и проветриви алувиални почви. Светло- и топлолюбив вид. Източният чинар страда от ниски температури. Устойчив на болести и вредители.

Западният чинар (Platanus occidentalis) се различава по формата и по разделите листата, които са с 3–5 дяла, тъпи и съвсем плитки. Женските съплодия са по 1-2 броя на обща дръжка. Той е значително по-студоустойчив. Отглежда се широко като декоративен дървесен вид в цяла Европа и у нас. Неговият произход е от Атлантическа Северна Америка.

Яворолистният чинар (Platanus acerifolia) носи името си от формата на листата, които наподобаващи тези на явора. Листата му са петделни, рядко седемделни, с широка сърцевидна основа, дълбоко нарязани. Съплодията са 1-3 на обща дръжка. Като парково дърво този вид се култивира в цяла Европа и у нас. Той е значително по–студоустойчив, подходящ като алейно и единично дърво за всички зелени площи. По големина той е от първа величина, а по размери прилича на другите два вида.

Известни са няколко декоративни форми: пирамидална, с едри бели петна по листата, с жълти петна по листата, с ромбични, дълбоко и неравномерно насечени листа.

Отглеждане: Чинарът се отжлежда на богати осигурени с голямо количество вода почви. Видът е много светлолюбив и не понася ниски температури докато е в млада възрааст. С нарастването на годините чинара засилва своята студоустойчивост и презимува добре в наши условия. Не се влиае зле от замърсения въздух, което го прави добър избор за използване в градски условия. Много бързоръстящ вид и много дълговечен.

Размножаване: Размножава се със семена. Можете да засадите и 2-3 сантиметрови зелени резници в сандъче през лятото.

  |  Views: 8637  |  Прочетено във Вестник за градината