Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Чемшир

Buxus

Чемшир

Чемшир (Buxus) е растение от сем. Buxaceae. Съществуват много сортове, но най-често чемширите се разделят на дребнолистни и едролистни, или нискостеблени и високостеблени. Разликата е не само в големината на листата и във височината на стеблата, но и в скоростта на нарастването. Чемширът, особено дребно-листният е сенколюбив храст.

Чемширът представлява вечнозелен храст, което означава че листата му се запазват зелени през цялата година и не окапват. Те са с обратно яйцевидна форма, тъмнозелени на цвят и миришат много силно, особено в топлите дни. Чемширът цъфти от март до май, но цветовете му са доста дребни и невзрачни и нямат никакъв декоративен ефект.

ВНИМАНИЕ! Чемширът е силно отровен, особено листата! Затова, ако имате малки деца, бъдете изключително внимателни с отглеждането на този храст.

Сортове:  Обикновеният чемшир (В. sempervirens) е най-популярният и ако не го подкастряте, ще достигне 3 м височина. По-компактни и пъстри сортове са В. sempervirens Marginata (листа с жълти краища) и В. sempervirens Aureovariegata (листа с жълти петна). Ако ви трябва висок само няколко сантиметра чемшир за разполагане по края на пътечка, засадете В. sempervirens Suffruticosa.

Отглеждане: Това растение е изключително невзискателно и се отглежда сравнително лесно. Еднакво добре можете да го отглеждате на пряка слънчева светлина и на полусенчести места. Дори има случаи когато може да се приспособи и към сенчести местообитания. Засаждасе в неутрална до варовита градинска почва. Чемширът понася временно засушаване, но е добре да го поливате умерено и в никакъв случай да не оставяте почвата да изсъхва. Можете да го подрязвате през цялата година, за да поддържате един добър и компактен вид. Ако сте любители на интересните форми може да вкарате в действие своето въображение и да направите от своя чемшир някоя причудлива форма.

Може да презимува на открито без някаква зимна защита, но трябва да бъде предпазван от слънце. В по-топли дни се полива с хладка вода.

Размножаване: Чемширът се размножава лесно чрез делене, като отделените части се засаждат по-дълбоко от преди. Можете да размножавате и чрез резници през март или август, но процесът е по-бавен.

 

  |  Views: 1494  |  Прочетено във Вестник за градината