Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Цитизус (Зановец)

Cytisus

Цитизус (Зановец)

Цитизус (Cytisus), известен у нас като зановец, е многогодишен листопаден храст от сем. Бобови (Fabaceae). Разклонява се от основата на многобройни леторасти, които са целогодишно зелени на цвят. Листата са линейно-ланцетни, сивозелени. Цъфти през май-юни. Цъфтежът продължава няколко седмици. Цветовете са разположени нагъсто по клонките и имат типичното за бобовите растения устройство, достигат до 2 см дължина. Те са бели, със силен и приятен аромат. Напълно зимоустойчиво растение, което има специфични изисквания към подбора на място за засаждане.

Сортове: С. scoparius достига 2,1 м височина и цъфти с жълти цветове през май и юни. Има много отлични хибриди, например С. Burkwoodii (аленочервени с жълти краища), С. scoparius Andreanus (жълти и алени) иС. Killiney Red (наситено червени). С. ргаесох достига подобна височина, но има извити стъбла. Той цъфти най-рано. Много популярен е наситено жълтият му сорт С. ргаесох Allgold. С бели цветове е С. albus C. kewensis – бледожълт разпростиращ се храст, достига едва 45 см височина; още по-дребни са С. purpureus (30 см, лилави цветове) и С. decumbens (10 см, жълти цветове). Мароканският цитизус, или С. battandieri, е висок 4,5 м, има жълти цветове с ананасов аромат, които се появяват през юли.

Отглеждане:  Цитизусът трябва да се засади на слънчево, южно и защитено от вятър място, с добър дренаж на почвата. Почвата да е лека, по-песъклива, умерено плодородна, леко кисела или нормална, но не и варовита. Храстът е доста сухоустойчив и на практика не се нуждае от поливане, след като се прихване на новото си място. Резитба за стимулиране на цъфтежа и сгъстяването на храста за следващата година се прави непосредствено след прецъфтяването. Тя не е задължителна и никога не трябва да е силна, най-много до 1/2 от дължината на клонките. Пролетта се режат само мъртви и слаби клонки и короната се оформя при нужда. По принцип резитбите при цитизуса трябва да са пестеливи.

Размножаване: За да размножите цитизус, засейте семена, а за хибридите можете да заложите резници в сандъче през лятото.

 

  |  Views: 3738  |  Прочетено във Вестник за градината