Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Цисус (Стайна лоза)

Cissus

Цисус (Стайна лоза)

Родът Цисус (Cissus) принадлежи към семейство Лозови (Vitaceae) и включва над 350 вида. Това е вечнозелена лиана,  която се отглежда като ампелно растение  или се завързва към подпора. Общото при всички разновидности е, че са изключително устойчиви растения и виреят почти при всякакви условия. У нас цисусът се отглежда като стайно растение.

Сортове: Цисус антарктика е предпочитано растение за покриване на прегради и други големи повърхности. Достига дължина около 3 м и покрива подпорите с кожестите си листа. Сортът С. minima е за малки помещения. Цисусът с най-малките листа е изящният C. striata – с червено стъбло, расте бързо и най-лесно се отглежда като катерливо растение. Най-нежен е C. discolor – зелените му листа имат сребристи и бледопурпурни петна.

Ромболистният цисус има листа,  съставени от три дяла с ромбовидна форма и редки назъбени краища, тъмнозелени на цвят. Образуват мустачки, които сами си търсят опора и се завиват около нея. Стъблата и дръжките са силно окосмени с малки власинки. В природата цъфтят с малки зелени цветчета, събрани в четковидно съцветие. След цъфтеж образуват червени зърна.  Този вид е по-невзискателен.

Отглеждане: Цисусите се чустват добре през лятото в прохладни помещения с температура 15-18 градуса, а през зимата температурата трябва да е около 10-12 градуса. Предпочитат ярка, но разсеяна светлина. Ц.антарктика не понася преките слънчеви лъчи и се чувства по-добре на източния прозорец. Ромболистният цисус е по-светлолюбив и може да вирее на южен прозорец. Почвената смес и за двата вида трябва да е съставена от 1 част торф, 1 част листна , 1 част хумус, 1 част оборски тор и 1 част пясък. Растенията се поливат обилно от пролетта до есента, а през зимата умерено. Не понасят засушаване, но от преполиване могат да загинат. Необходимо е листата периодично да се оросяват, особено ако в помещението има парно отопление. Необходимо е редовно подхранване, защото цисусът е бързо растяща лиана и извлича много хранителни вещества от почвата. За да се разклони храстът, върховете на младите растения се прекършват. Младите растения се пресаждат всяка пролет, а възрастните – при необходимост.

Размножаване: Цисус можете да размножите като вкорените резници през пролетта или лятото.

 

  |  Views: 2324  |  Прочетено във Вестник за градината