Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Цистус (Скална роза)

Cistus

Цистус (Скална роза)

Цистус (Cistus) е род вечнозелените високи 1-2 м храсти от Средиземноморието, които цъфтят с разкошни бели, розови или червени цветове. Растенията са познати още с имената лавдан и скална роза. Цветовете на цистуса имат кратък живот – хартиевидните венчелистчета се отварят сутрин и опадват преди настъпването на нощта. Но през сезона на цъфтеж редовно се появяват нови пъпки, а храстът цъфти постоянно между юни и юли.

Сортове: Най-популярният сорт е С. Silver Pink (60-90 см, бледорозови цветове), въпреки че нито е най-издръжливият, нито е най-красивият. Най-издръжливи са С. laurifolius (1,8 м, бели цветове), С. cyprius (1,8 м, бели цветове с червенокафяви петна в центъра) и много по-компактния С. corbariensis (90 см, бели цветове, алени пъпки). Най-малък е широко разпростиращият се С. lusitanicus Decumbens (45 см, бели цветове с червенокафяви петна в центъра). Най-ефектен е С. purpureus (1,5 м, големи розовоалени цветове с червено-кафяви петна в центъра). За съжаление някои от красивите скални рози са деликатни – например смолистият цистус (С. ladanifer).

Отглеждане: Цистусът не е растение за сянка или за тежка почва. Засадете го на огряно от слънцето място в почва с добри дренажни свойства. Избягвайте места, където пада слана. Предпазвайте от северни и източни ветрове. Винаги засаждайте отгледани в саксия екземпляри. Големият враг на цистуса е студът – нито един сорт не е напълно издръжлив. Направете летни резници, за да компенсирате пострадалите през зимата растения. По време на растеж поливайте обилно и подхранвайте редовно. Напролет отстранете нежеланите и пострадалите от студа клонки, но не режете старите части.

Размножаване: За да размножите цистус, засейте семена напролет или заложете зелени резници в сандъче през лятото. Прищипвайте младите растения многократно, за да се разклонят красиво.

 

  |  Views: 2315  |  Прочетено във Вестник за градината