Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Циперус

Cyperus

Циперус

Циперус (Cyperus) е голям род от сем. Острицови (Cyperaceae) с над 600 вида растения, които са популярни с много имена – циперус, кипарисова трева, папирус, палмичка, японско чадърче, острица, котешка трева, жаборняче. Най-популярен за стайно отглеждане е Циперус Алтернифолиус (Cyperus alternifolius). Произхожда от Мадагаскар, като в естествените си условия расте около реките и водоемите и на височина там може да достигне до 3 – 5 м. В стайни условия на височина достига до 1 м, а настрани се разпростира до около 40 – 50 см. Името Палмичка, а също така и Японско чадърче идват от наподобяващата палма форма на стъблото и листата. Стъблото е дълго около 90 – 100 см, вертикално, а на върха му са листата, които излизат радиално в короноподобна розетка. Дълги са 20 – 25 см и широки няколко милиметра. Най-популярните отлеждани циперуси са със зелени листа, но има и такива с бяла ивица по средата. Цветовете на циперуса са събрани в основата на листата, но те нямат декоративна стойност.

Отглеждане: Циперусът обича слънчевата светлина. През лятото, когато слънцето е много силно, можете леко да го засенчите (зад завеса), а през зимата най-добре би се чувствал, ако е огрян директно от слънчевите лъчи. Циперусът е топлобюбиво растение и това е свързано с произхода му. През лятото температурата следва да бъде около 20 – 25 градуса, докато през зимата не бива да пада под 15 градуса.

Поддържайте висока въздушна влажност. През лятото ежедневно пулверизирайте растението или поставете саксията над съд с вода. Поливането през лятото е обилно, докато през зимата по-пестеливо. При всички случаи не допускайте почвата да изсъхва. Напротив – тя трябва да бъде винаги мокра, тъй като циперусът е блатно растение.

Най-подходяща е  глинестата почва. Съдът трябва да е добре дрениран за оттичане на излишната вода, въпреки че циперусът е едно от малкото растения, които ще се чувстват в естествената си среда, дори ако саксията е подгизнала. Подхранвайте през топлите месеци всяка седмица с торна вода – тор за листно – декоративни растения.

Ако поради ниска въздушна влажност листата на циперуса изсъхнат при връхчетата, можете спокойно да ги изрежете до основата. На тяхно място ще поникнат нови.

Размножаване: Размножаването става чрез семена или резници. Ако сте решили да размножите циперус чрез семена, имайте предвид, че семената трябва да са пресни. След като ги посеете, поддържайте висока влажност и температура.

Размножаването чрез резници е по-популярно и същевременно по-лесно. Едно от стъблата се изрязва на около 15 – 20 см от розетката с листата. В чаша за вода се сипват два пръста вода. Листата на резника се отрязват наполовина и резникът се поставя в чашата с листата надолу, така че основата им да е във водата. Чашата се оставя на светло, но сенчесто място. След около седмица се появяват първите коренчета. Когато водата се изпълни с корени, растението е готово за засаждане.

 

  |  Views: 3895  |  Прочетено във Вестник за градината