Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Цинерария (Сенецио)

Cineraria

Цинерария (Сенецио)

Цинерария (Cineraria), позната още като спореж или сенецио, е полухрастче с добре развита коренова система. Стъблото е изправено, разклонено, гъсто облистено. На височина може да достигне около 20-40см. Листата са разположени последователно с къси дръжки и пересто нарязани. Както по стъблото така и по листата са покрити с множество власинки, които предават сребристия отенък. Цинерарията цъфти през юли-август с дребни жълти кошнички събрани в съцветие.

Сортове: Сортовете се разделят на високи – 40-60 см, средно високи – 35-45 см и ниски – 20-30 см. Цветовете биват дребни, едри, сбити или с пирамидално съцветие най-различно обагрени. Особено красив и търсен от любителите цветари е сортът Matador – с бакърено червени и едри цветове. Много търсени са и сортовете с лилава окраска и светло око.

Отглеждане: Цинерарията не е претенциозен за отглеждане вид. Спокойно можете да я засадите, както на директна слънчева светлина така и на полусенчести места. Растението е сухоустойчиво и поливането трябва да е умерено до оскъдно. Към типа почва също не е претенциозна, затова спокойно можете да я засадите във вашата градина. Все пак много добре се чувства в почвена смес, съставена от чимовка, добре угнил оборски тор и пясък в съотношение 2:2:1.

Цинерарията е много подходяща за оформяне на различни геометрични фигури във вашия двор. Засаждайте растенията на разстояние 10-15 см едно от друго. Подрязвайте ги до определената от вас височина. При подрязването цинерарията се сгъстява и образува малък жив плет.

Размножаване: Цинерария се размножава чрез семена. Желателно е да засеете семената през месец февруари. Не трява да покривате семената с почва, защото светлината е от решаващо значение за покълването. При оптимална температура в помещението около 20 градуса семената покълват за около 10 дни. Щом разсадът поотрастне, трябва го да пикирате. След като приключат пролетните слани може да го засадите в градината.

 

  |  Views: 3522  |  Прочетено във Вестник за градината