Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Цикас (Сагова палма)

Cycas revoluta

Цикас (Сагова палма)

Цикас (Cycas revoluta), известен още като саговата палма, се отнася към голосеменните растения и няма нищо общо с палмите, освен външното сходство. Той е живо изкопаемо, тъй като голосеменните растения са владели Земята по времето на мезозоя. Тези растения носят много от белезите на папратите, но се размножават със семена, а не със спори.Те нарастват извънредно бавно – за един вегетационен период израства обикновено само един кръг листа, като най-долният кръг умира. Не могат да се похвалят и с голяма височина.

Саговата палма, или  цикасът, е ниско дръвче с дебел и грапав колонообразен ствол. От върха му излизат дълги, перести, правилно подредени листа. Те са тъмнозелени, плътни, блестящи, сякаш лакирани. Младите листа са меки, завити като спирала, както ваите на папратите. Растенията са двудомни – има мъжки и женски екземпляри. Следователно, за да се получат семена, са необходими едновременно цъфтящи мъжко и женско растение. Цъфналите сагови палми са впечатляваща гледка. Вместо обикновен цвят на  мъжките индивиди се появява своеобразна “шишарка”. В домашни условия цъфтенето е почти невъзможно, освен ако не разполагате с добре оборудвана зимна градина или оранжерия.

Отглеждане: Подберете за цикаса светло и проветриво, но не огрявано директно място. През зимата температурата не бива да е по-ниска от 15 градуса. Можете да го пресаждате само при крайна нужда, защото след това дълго боледува и външният му вид се влошава. Ако все пак се наложи, пресадете го в достатъчно голям и добре дрениран съд. Почвата трябва да е плодородна и пропусклива. През лятото се полива обилно, като се следи да не се задържа вода. През зимата също се полива, но много внимателно. Листната маса трябва да се пулверизира, а отделните листа се мият с мека кърпа и хладка вода.

Цикасите почти не боледуват,  но при прекомерно поливане и ниска температура може да загният корените. Понякога го нападат и щитоносни въшки.

Размножаване: Цикас можете да размножите като отделите издънките, които се появяват по стъблото.

 

  |  Views: 3876  |  Прочетено във Вестник за градината