Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Цеструм

Cestrum

Цеструм

Родът Цеструм (Cestrum) принадлежи към семейство Solanaceae. В тропиците на Южна и Централна Америка растат около 150 представители на този род, повечето от които са вечнозелени дребни дръвчета или храсти. Не е особено известен у нас, но заслужава да бъде отглеждан заради непретенциозността и красотата си.

Цеструмите, които се отглеждат като стайни растения, обикновено са хибридни форми на изящния цеструм (Cestrum elegans). На височина достигат до 1 м. Едрите листа с овална форма служат като елегантен фон за гъстите съцветия от тръбести цветчета, които обсипват храста по време на цъфтежа. Цветът им обикновено е ален, но може да бъде и розов, бял или оранжев и те са приказна гледка от април до октомври, когато постепенно цъфтежът приключва и растението навлиза в период на покой. Тогава растенията завръзват семена, които са събрани в  красив грозд. Когато узреят добре, може да се засеят.

Отглеждане: Най-добре цеструмът се развива при ярко слънчево огряване, но и леката полусянка не му вреди. Ако сянката е по-силна, листата опадат и цъфтежът е беден.

През лятото може да расте на балкона или в градината, като най-добре му се отразява температура около 20 градуса. През зимата предпочита прохладно помещение с температура около 12-14 градуса, но понася с лекота и 10 градуса. Ако през този период част от листата започнат да падат, не бива да се безпокоим. Трябва да пренесем растението на сенчесто място и почивката му ще протече нормално.

През периода на активен растеж цеструмът трябва да се полива обилно, почвата трябва да е непрекъснато леко влажна. През зимата водата се дава по-скоро пестеливо.

Цеструмът има силна коренова система и нараства твърде бързо, при което изразходва голямо количество хранителни вещества и бързо изтощава почвата. За да цъфти обилно, през периода от май до септември се подхранва всяка седмица с разтворим тор за цъфтящи растения. Ако от време на време се пулверизира, реагира твърде благоприятно.

През пролетта през февруари-март цеструмът се пресажда в прясна почвена смес, приготвена от  2 части глинеста чимовка, 1 част  широколистна листовка и 1 част пясък. Нужно е подрязване за оформяне на компактен храст.

Размножаване: Размножаването на цеструм става с полувдървесинени резници или със семена. И в двата случая още същата година може да имате цъфтящи растения.

 

  |  Views: 906  |  Прочетено във Вестник за градината