Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Церцис (Див рожков, Дървото на Юда)

Cercis

Церцис (Див рожков, Дървото на Юда)

Церцис (Cercis), по-известен като див рожков или дървото на Юда, е широколистно дърво, което се отнася към семейство Бобови (Fabaceae). Понякога се развива и под формата на средно голям храст. Видът расте бавно и живее до 100 години. Дивият рожков е медоносно растение, като пчелите помагат изключително много в опрашването на цветовете.

Церцисът достига до 12 м височина и 10 м ширина на короната. Клоните и стволът му имат почти черен цвят и са с изразени пукнатини по тях. Формата на листата му се определя като бъбрековидна или сърцевидна. Имат тъп връх. Горната им повърхност е оцветена в тъмно зелено, а долната има сивкав цвят. Разлистването се случва скоро след появата на първите цветове. На есен листната маса се обагря в приятен жълт цвят.

Цъфти в лилаво-розови или наситено розови цветове, разположени в снопчета от 3 до 8 на брой, без аромат. Наситено розовите цветове се произвеждат от растения на едногодишна възраст в края на пролетта. Прорастват направо върху ствола и клоните на дървото. Цветовете са годни за консумация, като имат сладко-кисел вкус. Цъфтежът се наблюдава през месеците март и април.

Дървото произвежда дълги, червеникаво-кафяви до червено-виолетови на цвят, плоски шушулки, които висят вертикално, с разположени в тях семена. Семената имат твърда обвивка, тъмно кафяв цвят и наброяват от 8 до 10 в една шушулка.

Заради ярките си ефектни цветове дивият рожков е широко използван като парково дърво.

Сортове: С. siliquastrum расте като висок храст, но бавно се превръща в овално дърво с височина около 4,5 м. Гроздовете от розови цветове се появяват по голите клони през май, преди да се отворят сърцевидните листа. Цветовете са последвани през юли от семенни червеникави шушулки. Сортът с бели цветове е С. siliquastrum Alba.

Отглеждане: Предпочита светли и слънчеви местообитания, сравнително топлолюбив и сухоустойчив е. Не е претенциозен по отношение на почвата. Добре се развива и върху каменисти и варовити терени. При продължителни студове под минус 20 градуса клонките частично измръзват, затова е желателно да се засажда на защитени от вятър места с южно изложение. Младите растения не понасят пресаждане и често загиват.

Размножаване: Церцис можете да размножите единствено чрез семена, които трябва да засеете под стъкло напролет.

 

  |  Views: 10189  |  Прочетено във Вестник за градината