Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Цератостигма

Ceratostigma

Цератостигма

Цератостигма (Ceratostigma) е многогодишно листопадно стелещо се полухрастче. Леторастите са тънки и полегнали, червеникави на цвят. Листата са елипсовидни – от 2-3 до 7-8 см дълги, покрити с власинки. Отгоре са тъмнозелени, отдолу – сивозелени. Дава коренови издънки, посредством които се разраства. Цъфти през август септември. Цветовете са наситено сини, подобни по форма на тези на плумбагото, събрани във връхни съцветия, до 2 см в диаметър. Напълно зимоустойчиво растение.

Цератостигмата се използва като почвопокривно за слънчеви или полусенчести месторастения, в композиция с други ниски растения, макар че необичайният й син цвят я прави твърде ярък акцент. Използва се и за окантване на растителни групи и композиции. Може да се сади под храсти и дървета, но не на много плътна сянка.

Сортове: Дори големите градински центрове предлагат само един вид – C. willmottianum. Достига около 60 см височина, но ако го засадите до стена, може да  у достигне и 90 см. Гроздовете от цветове се появяват от юли до октомври. Храстът е подходящ за слънчево място в суха и варовита почва.

Отглеждане: Цератостигмата расте на слънце или лека полусянка, на рохкава, умерено плодородна и добре дренирана почва. Въпреки че е сухоустойчива, умереното поливане и се отразява добре. Не може да се развива и даже може да загине на тежка и студена почва. Въпреки, че зимува успешно у нас, малко по-топло, закътано и защитено място е за предпочитане, а едно мулчиране би я предпазило от повреди в случай на много студена и безснежна зима. Изрязва се напролет. Започва облистването и развитието си сравнително късно – към края на пролетта. Разраства се сравнително бавно.

Размножаване: За да размножите цератостигма, извадете и разделете храста напролет или заложете зелени резници в сандъче през лятото.

 

  |  Views: 1261  |  Прочетено във Вестник за градината