Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Церастиум (Рожец)

Cerastium

Церастиум (Рожец)

Церастиум (Cerastium), по-известен като рожец е многогодишно тревисто вечнозелено растени със сребриста, гъсто разклонена стелеща се листна маса. Листата са овално продълговати, срещуположни, силно овласени, цветовете са събрани в дихотомно разклонена метлица, бели. Цъфти в края на пролетта – м. май, около и повече от месец.

Цялото растение е декоративно – сребристата и вечнозелена листна маса и изобилието от бели блестящи цветове, които напълно го покриват по време на цъфтеж. Засадено на подходящо място, растението прави каскада от листа и цветове. Няма по-добър избор от церастиума, ако за кратко време искате да покриете голямо пространство, но внимавайте да не задуши другите цветя.

Сортове: Обикновеният рожец – Церастиум томентозум е с височина 10 см, разпростира се на 60 или повече сантиметра, цъфти от май до юли с бели цветове (1-2,5 см). Цветовете са с нарязани венчелистчета, листата са елипсовидни. Джуджето Columnae също се разпростира бързо. Церастиум алпинум расте по-бавно и цъфти кратко.

Отглеждане:  Предпочита слънчево месторастене, понася бедна почва. Добре е да се полива умерено, за да се развие оптимално. Като цяло издържа доста на засушаване. За да постигнете хубав и компактен вид е необходимо напролет преди да започне да расте да го подрежете ниско.

Размножаване: Засейте семена или разделете туфите напролет.

 

  |  Views: 2699  |  Прочетено във Вестник за градината