Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Центрантус

Centranthus

Центрантус

Центрантус (Centranthus) е многогодишно полувечнозелено тревисто растение. Произхожда от Средиземноморието. Листата са срещуположни, елиптични, леторастите са многобройни появяващи се и разклоняващи се през цялото лято. Цъфтежът започва от края на пролетта и продължава до края на есента. Цветовете са дребни, събрани в сенниковидни съцветия, разположени по върховете на леторастите. Продължителният цъфтеж е за сметка на непрекъснатото разклоняване и появяване на нови леторасти. Напълно зимоустойчиво растение.

Сортове: Основният вид е Центрантус рубер – 45 см височина, розови цветове в големи гроздове над лъскавите копиевидни листа. Наесен отрежете стъблата до равнището на почвената повърхност. Сортовете са по-високи и като цяло по-добри – Albus (60 см, бели цветове) и Coccineus (малиненопурпурни цветове).

Отглеждане:  Центрантусът се развива добре на топли, сухи, слънчеви и дренирани месторастения, даже и по скалисти терени. Предпочита варовита почва. Ако му се осигури такова място, той практически не се нуждае от грижи.

Размножаване: За да размножите растението, засейте семена при температура 10-12°С или напролет засадете резници в сандъче на открито.

 

  |  Views: 1728  |  Прочетено във Вестник за градината