Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Целозия

Celosia

Целозия

Родът Целозия (Celosia) включва около 50 вида едногодишни и многогодишни растения и принадлежи към сем. Щирови (Amaranthaceae). Произхожда от тропическите райони на Африка. Растението е известно под името Петльов гребен. На височина растението може да достигне до 60 см. Цъфти от юни до късна есен с червени, жълти, оранжеви и други ярки цветове.

Сортове: Перестата Целозия плумоза е висока 22,5-90 см, цъфти с бели, жълти, оранжеви, червени или пурпурни цветове от юли до септември. Изберете висок сорт за центъра на лехата – Century (60 см) или Flamingo Feather (90 см). Известни джуджета (22,5-30 см) са Rondo, Kimono, Olympia и Dwarf Geisha.

Отглеждане: Целозията обича да е на ярко осветено място (може и на директна слънчева светлина). За предпочитане е растението да бъде засято на защитено от вятъра место. Почвата трябва да е богата на хранителни вещества и да е добре дренирана – не се допуска задържане на вода. Най-подходящата почвена смес е градинска почва, листовка и пясък в съотношение 1:1:1. Поливайте обилно целозията, но внимавайте да няма задържане на вода в почвата, защото корените може да загният и растението да загине. Ако отглеждате растението в саксия, в периода на покой (зимните месеци) поливайте по-оскъдно, като подържате почвата в саксията леко влажна. Целозията обича високата въздушна влажност особено през летните жеги, затова редовно оросявайте листата. Можете да подхранвате Петльовия гребен с течни торови веднъж на 2-3 седмици. С настъпването на есента внимателно можете да извадите градинските растения и да ги засадите в саксия.

Размножаване: Целозията се размножава чрез семена, тъй като при използването на резници растението губи от декоративността си. Засяването на семената става в края на март – началото на април. Семенцата покълват седмица след посяването им. След това е необходимо да ги пикирате в отделни саксийки. Засаждането на постоянното им място става, едва когато опасността от пролетни слани е отминала.

 

  |  Views: 2953  |  Прочетено във Вестник за градината