Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Целаструс

Celastrus

Целаструс

Целаструс (Celastrus) е жизнено увивно растение, което в естествени условия расте в Китай и Япония. У нас се отглежда и култивира на места с по-мек климат, защото мръзне при ниски температури. Най-срещан е в парковете на Черноморието. Търсен е за покритие на стени, беседки и огради.

На височина достига 10-12 м. Кръглите му едри листа са със заострени върхове. Те са разположени срещуположно на клоните и са снабдени с дълги дръжки. Цветовете са дребни и незабележими, когато цъфтят през май. Листата променят баграта си преди да опадат през ееснта от зелена в жълто-оранжева. Ефектни са плодните кутийки, когато се разтварят. Те са обагрени в яркожълто, а семената имат оранжево-червена месеста обвивка и тогава храстът засиява като слънце.

Безспорно целаструсът е много красив, но не бива да се сади в близост до дървета и храсти, защото ако успее да ги достигне, той се увива ловко около тях и ги умъртвява.

Сортове: Изберете С. orbiculatus. Катерейки се по старо дърво, достига над 9 м височина. Листата му образуват гъста зелена покривка. Обвивките на плодовете и семената са многобройни и изглеждат красиво през зимата. Отрежете и използвайте за вътрешна украса, С. scandens не е толкова жизнен, а семената не са толкова многобройни.       

Отглеждане: Целаструсът е изключително непретенциозно растение – вирее на всякаква градинска почва. Расте на слънце или полусянка. Напролет скъсете стъблата, за да увеличите броя на плодчетата.          

Размножаване: Можете да размножите целаструс като направите отводки през лятото.

 

  |  Views: 949  |  Прочетено във Вестник за градината