Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Цеанотус (Калифорнийски люляк)

Ceanothus

Цеанотус (Калифорнийски люляк)

Цеанотус (Ceanothus) или Калифорнийски люляк е род от семейство Rhamnaceae. Родът наброява около 60 вида, които са разпространени в Северна Америка. Видовете лесно се облагородяват помежду си и дават плодовити хибриди. Названието на растението от латински cyaneus означава син. Храстът също така се нарича червен корен, тъй като в корените му се съдържа червена боя.

Цеанотусът е листопаден или вечнозелен храст или малко дърво. Стъблата му са прътовидни, без бодли, по-рядко са бодливи. Листата са последователни или срещуположни, 1-5 см дълги, повечето са с дръжки. Цветовете са двуполови, събрани в компактни метловидни съцветия, с бял, зелено-бял, син, светловиолетов или розов цвят. Чашелистчетата са леко извити. Вечнелистчетата са по-дълги. Зрелите плодове са кръгли, покрити с тънки околоплодници, които се разпадат на три части, като имат по едно семенце във всяка част.

Сортове: Като културно растение се отглежда американският цеанотус (Ceanothus americanus). Той е по-студоустойчив вид, който естествено се развива в източната част на Северна Америка, като населява сухите планински гори и бреговете. Най-голям и зимоустойчив е видът с тънчи червено-кафяви клонки и яйцевидни листа с дължина до 7 см т. нар. чай Ню Джърси (New Jersey Tea). Коренното население на Америка използва изсушените листа като превъзходен заместител на чая. Те са правили отвара от листата и цветовете му за лечение на гърло, очни и кожни болести. Съцветията на растението са дълги около 10 см и се състоят от малки бели цветове, които плътно седят на бели дръжки. Цъфтежът е продължителен, от юли до началото на септември. Дребните кафяви плодове-кутийки в процеса на узряване се разпадат на три дяла, от които се изсипват черни блестящи семена с дължина 2 мм.

Отглеждане: Растението се нуждае от топло, слънчево и защитено от студените ветрове място. Почвата трябва да е достатъчно плодородна с добър дренаж. Обикновено растението измръзва до нивото на снежната покривка, но това не влияе на цъфтежа му, тъй като съцветията се формират на филизите от текущата година. През зимата се нуждае от укритие, особено надеждно да е в зоната на околостволната чаша. Ежегодно провеждайте санитарна резитба.

Размножаване: Размножава се чрез семена, отводи, резници и делене на храста.

 

  |  Views: 3426  |  Прочетено във Вестник за градината