Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Хризантема

Chrysanthemum

Хризантема

Родът Хризантема (Chrysanthemum) включва около 30 вида многогодишни растения от сем. Сложноцветни. Хризантемите са едни от най-популярните есенни цветя. Техните красиви ярки цветове са най-подходящото средство да съживите градината си, в която е станало малко скучно. А и ще можете да им се радвате дълго време, тъй като освен трайни, те са и многогодишни растения.

Сортове:  Цветарските хризантеми са основната група. Тя включва най-ефектните видове растения, отглеждани заради красотата на цветовете, а не на цялото растение. Това са изложбените хризантеми, любимците на аранжорите на цветя. Двата вида цветарски хризантеми са раноцъфтящите сортове за отглеждане на открито и късноцъфтящите сортове за отглеждане на закрито. Първата група са градински цветя, които цъфтят на открито през септември и октомври. Може да избирате между дребноцветен вид за градината и декоративен вид за букети, изложби или просто за наслада. Здрава бамбукова пръчка се вкарва на дълбочина 30 см преди засаждане, стъблото се прикрепва съвсем хлабаво към пръчката. Отстранявайте връхчетата на нарастване, когато растението стане високо около 20 см. Това стимулира ранния растеж на цветоносните странични стръкове. Ако гледате хризантеми за изложба, тези стръкове не трябва да са повече от три. Специалистите премахват и част от пъпките – всеки малък стрък и цветна пъпка около централната пъпка, за да може избраното съцветие да се развие максимално. За обикновената градина най-често се използват някои от сортовете Spray с малки съцветия на всяко разклонено стъбло. Но на който и от двата вида да се спрете, ще имате проблеми. Растенията не са издръжливи и това означава, че ризомите трябва да се извадят съхраняват през зимата. Растенията от сорта градинска хризантема са издръжливи, но през зимата трябва да намалите височината на стъблата им до около 10 см и да покриете с мулч. Има три групи. Корейските хризантеми достигат 60-90 см височина и цъфтят от октомври до първите студове. Има обикновени, полукичести и кичести сортове в най-различни багри. Подобно е положението и при втората група – хибридите Rubellum. Храстовидни растения с много клонки, достигат около 90 см височина. Третата група се нарича Garden Mums и доби популярност напоследък. Листатите растения са високи около 45 см, а силно разклонените стъбла са покрити с цвят от август до първите студове. При всички хризантеми трябва да разсадите вкоренените резници в края на май немного дълбоко. Поливайте обилно при сухо време, подхранвайте, докато пъпките не започнат да набъбват.

При градинските хризантеми изборът е по-ограничен. Известни корейски хризантеми са Raquel (обикновен, розов), Ruby Mound (кичест, червен) и Starlet (кичест, бронзов). Хибридите Rubellum включват Nancy Perry (полукичест, розов), Emperor of China (кичест, розов) и Mary Stoker (обикновен, кремав). Накрая идва ред на Garden Mums: хризантема Debonair (среден, бледопурпурен), хризантема Holly (помпон, жълт) и хризантема Nicole (с извити навътре венчелистчета, бял).

Отглеждане: На мястото, което сте избрали за хризантемите, трябва да има силно слънце поне през едната половина на деня. Почвата трябва да е богата, по възможност не глинеста и да се отцежда добре – това е единственото задължително изискване, на което трябва да отговаря. В противен случай растението не може да се развие и разцъфне в цялата си красота. За да подобрите почвата добавете малко добре узрял органичен тор и по възможност торфен мъх.

Хризантемите се нуждаят от много вода. Липсата й е причина да не цъфтят на следващата година, въпреки че са многогодишни. През лятото поливайте често и обилно – особено, ако почвата е лека и песъчлива. За да задържите влагата по-дълго време и за да предотвратите развитието на плевели, мулчирайте мястото.

Започнете да подхранвате през април и спрете през септември.

За да окуражите разклоняването на хризантемите и развитието на компактни растения, е много важно да ги подрязвате през пролетта, в самото начало на израстването им. Ако новите клонки са достигнали около 5 см. височина, отрежете половината. Повторете  процедурата през лятото, преди средата на юли. Това ще ви осигури поне двоен растеж през есента.

С наближаването на зимата оставете прецъфтелите и изсъхнали цветя в градината и ги почистете чак напролет, когато растенията започнат да израстват отдолу.

Мулчирайте мястото след като паднат първите 1- 2 слани. Слама или клонки от иглолистни дървета ще свършат работа. Махнете мулча в началото на пролетта.

Размножаване: Можете да извадите хризантемите от градината и да ги разделите през пролетта, когато започва новият растеж. Обикновено по-здравите издънки са от външната страна на коренището. Засадете младите растения, чак когато всички опасни внезапни застудявания са отминали. Не ги засаждайте много надълбоко.

 

  |  Views: 2836  |  Прочетено във Вестник за градината