Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Хлорофитум

Chlorophytum

Хлорофитум

Хлорофитум (Chlorophytum) е сред най-популярните стайни растения и това не е свързано само със свежия му и привлекателен вид. Причината е, че хлорофитумът е едно от най-лесните за отглеждане растения в дома – расте на светло и сенчесто, на топло и хладно, на ниска и висока въздушна влажност. Дори и неопитни цветари могат да отгледат великолепни екземпляри.

През пролетта и лятото по тънките стъбла се появяват малки бели цветчета, а след това много малки розетки, чрез които се размножава. Подходящ е за детска стая или спалня – много бързо преработва отровните вещества. Ако обаче отглеждате котка у дома по-добре се откажете от него или го отглеждайте нависоко във висяща кашпа – котките много обичат да гризат листата му.

Сортове: Хлорофитум комозум се отглежда като стайно растение вече над 200 години и го има навсякъде. Дъговидно извитите навън листа образуват ефектна розетка, а върху дългите безлистни стъбла се образуват малки розетки от листа. Има няколко сорта: Vittatum се среща най-често, Variegatum ма зелени листа с бяла периферия, Mandaianum е компактен с листа на жълти ивици.

Отглеждане: Хлорофитумът расте еднакво добре на светло и тъмно, на топло и хладно. Затова е предпочитано растение и за офиса, където без проблем понася липсата на вода през почивните дни. Поливайте редовно, като преди това се уверете дали почвата не е мокра. Растението не обича подгизване. През топлите летни дни е желателно редовно да пулверизирате. Обича мека вода. Подхранвайте веднъж на 1 – 2 седмици с балансиран тор за листно – декоративни растения (зелен кристалон).

Ако върховете на растението покафенеят, това означава, че въздухът е прекалено сух. Ако листата загубят светлите си ивици, това е сигурен признак за недостиг на светлина.

Размножаване: Хлорофитум се размножава много лесно чрез издънки или разделяне. Издънките се вкореняват във вода, като може да се добави и вкоренител. Добре е хлорофитумът да се пресажда ежегодно понеже дебелите му корени бързо изпълват саксията, въпреки че според някои автори именно изпълването на саксията е необходимо условие за цъфтеж.

 

  |  Views: 2464  |  Прочетено във Вестник за градината