Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Хипоцирта

Hypocyrta

Хипоцирта

Хипоцирта (Hypocyrta) произхожда от тропическите лесове на Коста Рика и Бразилия. Расте по клоните на дърветата, откъдето дългите й до 30-40 см гъвкави стъбла, плътно покрити с тъмнозелени листа, се спускат като приказни букети. Те не се разклоняват, но затова пък са гъсти и многобройни. Обилните цветчета на този представител на семейство Геснериеви наподобяват миниатюрни златни рибки. Те са оранжево-жълти, на къси дръжки и излизат от листните пазви поединично или в букетчета по 2-3. Това става от ранна пролет до началото на септември.

В домовете се отглежда като вечнозелено ампелно растение, чиито блестящи сочни листа не губят своята декоративност през всички сезони.

Отглеждане: За да се развива добре и за да цъфти редовно, хипоциртата трябва да обитава светъл кът с разсеяно слънчево огряване. При дълбока сянка цветето ще линее, а  преките слъчи на слънцето ще обгорят листата. Температурата в помещението не бива да пада под 12 градуса, а високите й стойности няма да се отразят зле. Влажността на въздуха трябва да е висока, което се постига с редовно пулверизиране или с поставянето на саксията заедно с подложкат в широк съд, пълен с вода или с влажен мъх. Хипоциртата издържа без пресаждане до две години, но през това време трябва да се подхранва редовно на всеки две седмици. Разбира се, трябва да се наблюдава състоянието на почвата и ако се е заблатила, да се пресади незабавно, за да не загният корените. Пресаждането  става след прецъфтяването или при излизането от периода на покой. Почвата трябва да бъде лека и пропусклива,например смес от листовка, торф, добре угнил оборски тор и пясък в съотношение 2:1:1:1 с добавка на дървесна кора и парченца дървени въглища. Поливането през лятото трябва да е редовно, но умерено. Повишението на почвената влажност, особено при по-ниска температура, е вредно. През зимата се полива колкото да не изсъхне. Тъй като цветовете се образуват само на млади клонки, хипоциртата трябва редовно да се подстригва.

Страда от нападенията на власестите въшки, на белокрилката и на акарите. Използват се инсектициди за стайни растения.

Размножаване: Размножаването на хипоцирта става като отрязаните части се вкореняват във вода или направо в почвата. Тази операция най-успешно се осъществява през лятото.

 

  |  Views: 1488  |  Прочетено във Вестник за градината