Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Хиперикум

Hypericum

Хиперикум

Хиперикум (Hypericum) е полувечнозелено покривно растение. Характерен е с големите си златисто-жълти цветове, които имат многобройни жълти тичинки с червеникави антенки. Цветовете се появяват единично или по групи от 2-3. Цъфтежът продължава от юни до септември. Листата са овални до продълговати, растат противоположно и са характерно набраздени с жили от долната страна. Изложени на слънце, те стават светли, жълтеникаво-зелени, докато на полусянка запазват наситено зеления си цвят.

Хиперикумът притежава почвопокривни свойства, тъй като много лесно се разпространява на свободни пространства, около майчиното растение. Това става посредством издънки от подземните коренища, които развива. Дори в някои отношения може да се нарече агресивен, защото, ако не се контролира, измества всички други растения, засадени наоколо.

Към рода Хиперикум принадлежи и познатият на всички жълт кантарион (Hypericum perforatum).

Сортове: Н. calycinum достига височина 30-45 см и е с яркожълти цветове – расте навсякъде, освен в подгизнала почва. За алпинеума е подходящ Н. polyphyllum, който достига едва 15 см височина.

Ако искате хиперикум, който ще достигне същата височина като Н. calycinum, но няма да се разпростира толкова много, изберете Н. moserianum Tricolor. Цветовете са малки, но листата са красива смесица от зелено, кремаво и розово. За храст с размери около 90 см -1,2 м най-добре е да се спрете на Н. inodorum Elsteac – след цветовете се появяват ефектни яйцевидни плодове.

Високите хиперикуми са може би най-красивите. Ако можете да си позволите само един, изберете Н. Hidcote – висок 1,8 м храст с многобройни големи златисти цветове от юли до октомври. Още по-хубав е Н. Rowallane, но той е деликатно растение, което има нужда от топло място на завет.

Отглеждане: Расте добре както на слънце, така и на сянка, но без слънце цъфти по-слабо. Издържа на студ и суша и расте добре във всякакъв вид почви, стига да са добре дренирани. Все пак се чувства най-добре в песъчливи. Обикновено студените зимни условия оказват отрицателно влияние върху растението, но през пролетта свежия му вид отново се възвръща.

Размножаване: Ако искате да размножите хиперикум, заложете 7-сантиметрови резници в сандъче през лятото.

 

  |  Views: 7550  |  Прочетено във Вестник за градината