Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Хионодокса

Chionodoxa

Хионодокса

Хионодокса (Chionodoxa) представлява род цъфтящи през пролетта растения, който се класифицира към семейство Аспарагусови (Asparagaceae). В превод от гръцки “chion” означава сняг, а “doxa” – гордост. Името е показателно за най-ранният момент когато цветето пониква, понякога дори под снега. Тичинките на всички членове от род Chionodoxа са сплескани и струпани в средата на цветовете. При род Scilla не са плоски и не са струпани на едно място. Тази разлика между представителите на двата рода не се зачита от някои ботаници и не се приема като достатъчна за създаването на отделен род Chionodoxа. При това те го причисляват или сливат с род Scillа.

Представителите на род Хионодокса имат сравнително малки луковици, с яйцевидна или продълговата форма, покрити със светли люспи. От една луковица прорастват 2-3 листенца с дължина до 12 см. Те имат ланцетовидна форма и са оцветени в тъмнозелено.

Цветоносните им стъбла достигат до 25 см дължина, а размерите на цветовете им до 4 см в диаметър. Цветчетата са оцветени в различни нюанси на синьото, бледолилавото и розовото или са бели. Могат да прорастнат по единично или да бъдат събрани в съчветия четка. Всяко цветче има шест венчелистчета. След прецъфтяване на растенията, до юни месец умира и надземната им част. Образуват плодчета месести кутийки, съдържащи голи семенца.

Отглеждане: За своето развитие хионодокса предпочита места с добър достъп на слънчевите лъчи, като в същото време расте добре и на шарена сянка и в сянката на широколистните дървета. Обича глинеста почва с добри дренажни свойства. При засаждане е хубаво да се избере място, където снегът се топи по-рано, което осигурява ран цъфтеж на цветето. В полусянката, цъфтежът  започва по-късно, но ще продължи няколко дни по-дълго.

Размножаване: Хионодокса се размножава с луковици, но можете също така да разделите туфите наесен и да ги засадите веднага.

 

  |  Views: 865  |  Прочетено във Вестник за градината