Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Химонантус

Chimonanthus

Химонантус

Химонантус (Chimonanthus)  е много рядък декоративен храст, цъфтящ на открито в най-студените месеци – януари, февруари, март. Цветовете са дълги около 2,5 см, кремавожълти с червено око в центъра, с приятен аромат. Дребните, зелени, удължени, елипсовидни листенца се появяват след цветовете и стават бели до жълти през есента. Родина на химонантуса е Китай.

Сортове: Най-известният вид е С. praecox (C. fragrans), който достига 2,7 м височина. Бледожълтите цветове с пурпурен център се появяват между декември и март. Сортът С. praecox Grandiflorus е с по-тьмножълти цветове с червен център. С. praecox Luteus се познава лесно по изцяло жълтите и по-едри цветове.

Отглеждане: Химонантусът се чувства най-добре на слънчево място, защитено от ветровете. Почвата трябва да е добре дренирана. Растението е издържливо на минусови температури, но в Северна България и около София опасността от измръзване е голяма. Височината, до която достига – 2 м, не позволява плътно да се загърне и предпази, затова го засадете на завет, край южен зид. Бъдете търпеливи – храстът може да разцъфти едва след няколко години. За да стимулирате цъфтежа, подкастряйте всяко лято, но бъдете внимателни, защото цъфтят само двугодишните клонки. Добре е през пролетта и лятото да подхранвате с торове за декоративни растения.

Размножаване: Химонантус можете да размножите по два начина – чрез семена и вегетативно. Семената се сеят през октомври или ноември. По вегетативен начин размножаването е по-лесно, стига да имате достъп до местата, където расте. Събират се зрели резници през зимата, след прецъфтяването му и се съхраняват в пясък на открито. До средата на април те са готови за вкореняване.

 

  |  Views: 1665  |  Прочетено във Вестник за градината