Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Хибискус (Дървовидна ружа)

Hibiscus

Хибискус (Дървовидна ружа)

Дървовидната ружа, чието латинско название е хибискус (Hibiscus) идва от Китай. Представлява късноцъфтящ храст, достигащ размерите на дърво – 3 до 5 метра височина. Листата се появяват късно напролет. Цъфти от юли до октомври с красиви едри фуниевидни цветове обагрени в бяло, розово, светло – до наситеносиньо и във виолетово. По-късно фунийките се затварят, за да се съхранят кръглите семенца в плодни кутийки, които узряват и се берат през октомври или ноември.

Сортове: Има обикновени и кичести сортове в много багри. Ако трябва да се ограничите с един, изберете Н. syriacus Blue Bird (виолетовосини цветове с тъмно око, 7 см в диаметър). Цветовете на Н. syriacus Hamabo са бели с алено око, на Н. syriacus Woodbridge – розови с тъмно око и на Н. syriacus Due de Brabant – кичести, яркочервени.

Отглеждане: Хубавото на този храст или малко дърво е, че не е претенциозен към почвите. Ще го срещнем както на варовити, така и на каменисти почви. Незаменим е в градината, за да ни радва с красотата си през лятото и есента. От нас се изисква само да настаним хибискуса на завет и да разрохкваме от време на време почвата. Ако е много сушава годината, трябва да се полива понякога, макар че е много издържлив на засушаване. Хибискусът е много уязвим в млада възраст на ниски температури. Ако го опазим до две- три годишна възраст и не измръзне, той се калява и ще ни радва дълги години.

Размножаване: Хибискус се размножава чрез семена или отводки. Семената се сеят още през същия есенен сезон, за да не се налага допълнителна подготовка, ако отложим сеитбата за пролетта.

 

  |  Views: 4059  |  Прочетено във Вестник за градината