Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Хесперис

Hesperis

Хесперис

Хесперис (Hesperis), известен у нас като вечерница, е род покритосеменни растения от семейство Кръстоцветни (Brassicaceae). Първоначално разпространен в Евразия, днес хесперисът се отглежда като градинско цвете по целия свят. Растението е подходящо за селската градина, но се чувства добре и в бордюра, в близост до дървета и в контейнери. Силно ароматно, особено вечер. Рехаво разположените цветове с по четири венчелистчета се появяват по тънките разклоняващи се стъбла над копиевидните вечнозелени листа. Отгледайте от семена или резници и третирайте като многогодишно с кратък живот или като едногодишно.

Сортове: Единственият вид, който се отглежда, е X. матроналис – височина 60 см, бели, розови или бледоморави цветове (1,5 см) през юни – юли. Съцветията са високи около 30 см и привличат пеперудите. Растението се самозасява. Известни сортове са Albi-flora (бял) и Lilacina Flore Pleno (кичест, лилав).

Отглеждане: Хесперисът вирее най-добре на лека сянка. Засадете в почва с добри дренажни свойства.

Размножаване: Засейте семената на открито през април – май направо на определеното за цъфтеж място. Сортовете размножавайте чрез резници.

 

  |  Views: 782  |  Прочетено във Вестник за градината