Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Хелиотроп (Подсунка)

Heliotropium

Хелиотроп (Подсунка)

Родът Хелиотроп (Heliotropium) включва красиви цветя, произхождащи от Южна Америка (Перу). У нас са познати като подсунка. На височина достигат до 50 см, а от най-разпространените видове са Heliotropium ruvianum и Heliotropium hybridum. Листата са удължени и овални със заострени върхове. На дължина достигат до 7 см. Повърхността им е набраздена, а от долната страна листата на хелиотропа имат власинки. Цветовете са дребни, обагрени в лилаво и розово и с аромат на ванилия. Групирани са в рехави съцветия с диаметър около 10 см. Цъфтежа е от май до септември.

Отглеждане: Идеалното място, където ще отгледате красив и здрав хелиотроп е на директно слънце. Цветовете се обръщат към слънцето. През зимата, когато хелиотропа прекарва период на покой, температурата не бива да бъде по-висока от 10 – 12 градуса. Много добра идея е през лятото да изнесете саксиите с хелиотроп на балкона или в градината.

Поливането следва да бъде редовно и умерено. Не бива да се допуска напълно изсъхване на почвата. През зимата, когато цветето почива, намалете поливането до минимум. Много е важно да не се допуска преполиване, тъй като кореновата система на Хелиотропа загнива много лесно. Почвеният субстрат следва да бъде лек, с добра въздухо- и водо пропускливост за оттичане на излишната вода. Осигурете и добър дренаж на саксията, в която отглеждате цветето.

Размножаване: Хелиотроп се размножава със семена или с резници. Ако сте избрали размножаване със семена, следва да ги засеете през февруари. Осигурете им температура около 20 градуса. Чрез резници хелиотропът може да се размножи през лятото при температура около 25 градуса.

ВНИМАНИЕ! Хелиотропът съдържа отровни алкалоиди.

 

  |  Views: 2711  |  Прочетено във Вестник за градината