Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Хеликония

Heliconia

Хеликония

Малко познатата хеликония (Heliconia) е великолепна на открито или в голяма оранжерия. Големите широко елипсовидни листа показват връзката й с банана, а увисналите, дълги 30-60 см съцветия показват, че е роднина и на стрелицията. Като стайно растение е много по-скромна – отглежда се заради обагрените листа.

Сортове: Х. индика има големи розови листа. Х. илустрис ауреостриата е дори още по-впечатляваща – всеки зелен лист е покрит с тесни жълти ивици под прав ъгъл спрямо централната жилка.

Отглеждане: Хеликонията може да расте отлично в помещение и единствената причина, поради която тази култура не е толкова разпространена, е огромният й размер. Грижите за нея не са сложни и не се нуждае от много светлина. Тя ще расте прекрасно и там, където няма преки слънчеви лъчи. Вие едва ли ще трябва да се притеснявате и за вредители и болести.

Хеликонията обича редовното поливане и подхранването. Периодично пулверизирайте листата. Единствената ви грижа, която ви чака, е от време на време да подрязвате некрасивите листа и веднъж на три години да пресаждате растението, тъй като то расте много интензивно.

В тясна саксия новите филизи започват да се навиват на кълбо, въпреки че те трябва да растат нагоре. От едно старо разраснало се растение могат да се получат няколко нови. За новите хеликонии не се старайте да избирате много малка саксия, тъй като растението много бързо ще се развие, затова вземете по-голям контейнер.

Размножаване: За да размножите хеликония, през лятото направете стъблени резници. Използвайте стимулатор за вкореняването. Можете също така да засеете семена през пролетта.

 

  |  Views: 2843  |  Прочетено във Вестник за градината