Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Хелиантемум (Желтак)

Helianthemum

Хелиантемум (Желтак)

Хелиантемум (Helianthemum), известен у нас и с името желтак, е многогодишно вечнозелено растение, ниско полухрастче, със стелещи се леторасти и тъмнозелени овално ланцетни листа. Цъфти през лятото – м.юни-юли. Цветовете са събрани в рехави съцветия на върха на леторастите и се отварят последователно във времето. Могат да бъдат най-различни на цвят – бели, розови, жълти, цикламени.

Дивата му разновидност се среща в почти всички наши планини по сухи и каменисти склонове до 2600 м надморска височина. Градинските сортове са с най-разнообразни цветове, за разлика от дивото, цъфтящо в жълто растение. Напълно зимоустойчиво.

Сортове: Известните сортове са хибриди на X. нумулариум и X. апенинум. Има няколко джуджета (10 см х 30 см), например Amy Baring, но повечето хелиантемуми са високи около 20 см. Поредицата Wisley (Wisley White, Wisley Pink и Wisley Primrose) е със сиви листа. Jubilee и Mrs. С. W. Earle са с кичести цветове, а поредицата Ben (Ben Hope и др.) е най-издръжлива.

Отглеждане:  Лесно за отглеждане растение. Хелиантемумът предпочита слънчево и добре дренирано място, без претенции към плодородието на почвата. Старите клонки на растението се оголват, затова е добре пролетта растението да се изреже сравнително ниско – така се стимулира неговото сгъстяване, образуване на по-плътна листна маса и обилен цъфтеж.

Размножаване: За да размножите хелиантемум, засадете резници в сандъче на откpито през лятото.

 

  |  Views: 1197  |  Прочетено във Вестник за градината