Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Хелениум

Helenium

Хелениум

Хелениум (Helenium) е многогодишно тревисто растение с презимуващо коренище. Произхожда от Северна Америка и съвсем сполучливо носи името на красивата Елена, предизвикала Троянската война. Листата са ланцетни, тъмнозелени, назъбени и образуват приосновна розетка. Стъблата са здрави, ръбести. Цъфти в края на лятото и есента – от края на август до октомври. Цветовете са едри кошнички до 4 см в диаметър, събрани в големи щитовидни съцветия. Баграта им е топла, в жълто и червено.

Сортове: Почти всички градински хелениуми са хибриди на X. аутумнале. Най-популярният е Моеrheim Beauty – височина 90 см, медночервени съцветия от юли до септември. Butterpat е златист, Coppelia – оранжев и червен и Waldtraut – оранжевокафяв. Chipperfield Orange е висок, a Crimson Beauty – джудже. X. хоопесии (жълт) цъфти през юни.

Отглеждане:  Хелениумът вирее добре на по-дълбоки почви. Въпреки че е непретенциозен и лесен за отглеждане, засушаването не му се отразява добре, още повече, че цъфти в горещо време на годината. Растенията е добре да се разсаждат на разстояние 1 м, защото правят доста едри туфи. При засаждането му да се има предвид голямата му височина и да се сади край огради или на заден план, за да не пречи и да не скрива по-ниските растения. Орязването на прецъфтелите стъбла на височина 20 см увеличава продължителността на цъфтежа.

Размножаване: За да размножите хелениум, разделете туфите напролет или наесен.

 

  |  Views: 835  |  Прочетено във Вестник за градината