Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Хавортия

Haworthia

Хавортия

Родът Хавортия (Haworthia) принадлежи към семейство Асфоделови и включва около 150 вида. Носи името на ботаника Хаворт. Това е един от най-разпространените и лесни за отглеждане сукуленти. В родината си, Южна Африка, расте на песъчливите и каменисти склонове под слабото прикритие на по-едрите растения от палещите лъчи на пустинното слънце. С изключение на един вид всички останали практически нямат стъбла. Листата образуват плътна прикоренова розетка. При всички видове по тях има брадавичести нараствания. Понякога те са едри и красиво подредени, обикновено бели на цвят. Друг път са толкова дребни и неизразителни, че се усещат само при пипане на листата. Цветовете са дребни и без декоративен ефект, увенчават дълъг до 40 см цветонос и е по-добре да се премахват, за да не изтощават растението.

Сортове: Условно хавортиите се делят на 3 групи:

– с дълги тъмнозелени триъгълни листа, покрити с бели грапавинки;

– с меки светлозелени листа с прозрачни “прозорчета” на върха;

– с пресечени тъпи листа, от тъмнозелени до кафяви на цвят.

Обикновено се отглеждат хавортии от първите две групи, третата хавортия нараства много бавно.

Отглеждане: Хавортиите са деца на пустините, затова трябва да се поставят на най-слънчевото място, особено през зимата. През лятото понякога през обедните жеги се налага слабо засенчване. Оптималната температура през зимата е 10-12 градуса, минималната – 5 градуса. Лятно време се чувстват много добре на открито в градината или на балкона. През време на вегетацията се поливат обилно, през есента се дава все по-малко вода, а през зимата, особено при ниски температури – съвсем ограничено. Ако ни се струват слаби, може през лятото да се подхранят с минерален тор за кактуси. По отношение на въздушната влажност предпочитат сухия въздух.

През пролетта хавортиите се пресаждат в нова почвена смес. Тя трябва да съдържа 1 част глинесто-чимова пръст, 1 част листовка и 1 част пясък. Саксията трябва да е плитка и широка, дъното да е добре дренирано.

Размножаване: Размножаването става с дъщерни розетки, които може да се отделят с корените при пресаждането или да се отрежат от майчиното растение. Може да се вкоренят и отделни листа. Те се отрязват с остър нож и се подсушават в течение на 3 дни. После се посаждат в леко влажна рохкава почва или в пясък. Поливат се чак след три-четири седмици, когато се образуват младите коренчета.

 

  |  Views: 3254  |  Прочетено във Вестник за градината