Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Фузарийно гниене по плодовете на доматите

Фузарийно гниене се наблюдава върху презрелите и напукани плодове на полето или в периода на дозряване и съхранение.  Като причинители на фузарийно гниене по плодовете на доматите са установени няколко вида от род Fusarium, от които най-често се срещат видовете Fusarium solani (Mart.) Sacc, F. moniliforme J. Sheld и  F. oxysporum Schlecht.

В мястото на допирането на плодовете до почвената повърхност или около различни рани се развиват воднисти напетнявания. Те се разширяват много бързо и могат да обхванат цялата повърхност, като причиняват гниене, придружено с протичане на нападнатите плодове. Върху заразените тъкани при влажни условия се развива мръснобял или розов, плътен спорообразуващ налеп.

Гъбите, предизвикващи фузарийно гниене по плодовете на доматите, са почвообитаващи видове, които се съхраняват обичайно в почвата, дори и ако не е обект на стопанско използване. Болестта се развива силно върху презрели и несвоевременно прибрани плодове, както и при продължително съхранение в неподходящи условия. Високата почвена и въздушна влажност благоприятства силното развитие на патологичния процес както на полето, така и в хранилищата.

 

КОНТРОЛ

 

Беритба и съхранение на доматените плодове съобразно сортовите им особености.

 

  |  Views: 505  |  Прочетено във Вестник за градината