Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Филипендула (Орехче)

Filipendula

Филипендула (Орехче)

Филипендула (Filipendula) е многогодишно тревисто растение с презимуващо хоризонтално разклонено коренище. У нас е известна с името орехче. Листата са сложни, дланевидни и много наделени – приосновните са с 2-5 двойки листчета. Цъфтежът е летен и настъпва през юли-август. Цветчетата са дребни до 0.5 см в диаметър, събрани в сравнително гъсти и едри съцветия с форма на неправилна метлица на изправен цветонос. Цветовете имат силен и приятен сладък аромат. Филипендулата е естествено разпространенна по влажни ливади и покрай потоци на Витоша, Загражден, Стара планина и Средна гора. Среща се и в по-голямата част на Европа и Западна Азия, а така също се е натурализирала в Северна Америка. Трябва да се има предвид, че хората страдащи от астма не трябва да бъдат в близост до нея, защото може да предизвика лъжлив пристъп. Напълно зимоустойчиво растение.

Сортове: Ф. хексапетала се отглежда заради съцветията (цветовете са изцяло бели или бели с розови шарки) и нарязаните листа – височина 75 см, цъфти от юни до юли. Кичестият сорт Plena е по-ефектен. Ф. пурпурея (1,2 м) е с големи плоски съцветия от розови цветове. Съцветията на гиганта F. rubra Venusta (1,8 м) са съставени от перести розови цветове. Най-популярна е F. ulmaria Aurea, отглежда се само заради жълтите си листа.

Отглеждане:  На слънчево място или полусянка (при по-малка възможност за поливане полусянката е задължителна), но с постоянна и умерена влажност. Развива се добре на леки, аерирани и плодородни почви, не обича почви с кисело рН. Редовното поливане е задължително. Изрязването на прецъфтелите леторасти трябва да се прави внимателно в края на юли-август, за да не се повреди вегетативнта пъпка, от която ще се развие растението следващата година.

Размножаване: За да размножите филипендула, разделете   туфите   наесен   или напролет.

 

  |  Views: 1619  |  Прочетено във Вестник за градината