Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Фигелиус

Phygelius

Фигелиус

Фигелиус (Phygelius) е род многогодишни, топлолюбиви, храстовидни растения от семейство Живеничеви (Scrophulariaceae) с височина в нашите условия до 80-120 см, а в природата – до 2 метра. Неговата родина е Южна Африка и то най-южната ѝ част – така наречената Капска провинция. Само там фигелиус се среща в дивата природа по скалите, водните канали и влажните склонове на планините. В рода има само два вида – Phygelius capensis и Phygelius aequalis, от които произлизат около 15 сорта, като някои от тях са студоустойчиви хибриди, създавани главно в Англия. В нашите климатични условия фигелиусът се отглежда като саксийно растение или ако през лятото расте в градината, за зимния период задължително трябва да се пресади в саксия и да зимува в светло и хладно помещение. Отделните сортове се различават основно по цвета на тръбовидните цветчета, но всичките имат продължителен и траен цъфтеж от края на май до късна есен.

Отглеждане: Фигелиусът е светлолюбиво растение, което предпочита директното слънце или полусянката. През лятото можете да изнесете цветето на балкона или в градинатаа, като в най-горещите дни му осигурете шарена сянка. През зимата се внася в светло и хладно помещение, където презимува. Подходяща за отглеждането на здраво и красиво растение е богата и добре дренирана хумусна почва. Фигелиусът не понася преполиването и затова е много важно почвеният субстрат да бъде въздухо- и водо пропусклив за оттичане на излишната вода. Поливането през горещите летни месеци е умерено, а през зимните – съвсем пестеливо. Фигелиусът издържа на засушаване.

Размножаване: Фигелиус се размножава с връхни резници, потопени във вода до пускане на корени или засадени директно в почвен субстрат.

 

  |  Views: 1232  |  Прочетено във Вестник за градината