Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Фестука

Festuca

Фестука

Фестука (Festuca) е обширен род, принадлежащ към сем. Житни. Родът обхваща множество растителни видове с различен външен облик. По-ниските от тях, които не превишават 15-20 см, се отглеждат поединично, или се използват за затревяване, а високите храсти, достигащи до 150 см, се засаждат само поединично. Около 500-те вида фестука растат главно в умерените и студени пояси на двете полукълба, а някои от тях се срещат и в тропическите гори. Родът на тези многогодишни тревисти растения е от семейство метличести. Листата са нежни и тънки, достигащи на ширина от 1 до 7 мм. Окраската им е най-разнообразна: яркосиньо-сребриста, метално-синя, тъмносиня, жълто-зелена до яркозелена, златиста, бронзова, червена. Някои видове съхраняват листата си зелени през цялата зима. Цветовете са много малки и нежни, събрани в разклонени метлици. Цъфтежът продължава от края на май до август.

Фестуката е подходяща за алпинеуми. Интересно се съчетава  в комбинация с големи декоративни камъни. Добре се вписва и в градината, а също и като стайна култура. Напоследък се използва и при озеленяване на покриви. На едно и също място може да расте и се развива в продължение на 10 години. Устойчива е на механични повреди. Има голямо разнообразие на сортове, както за слънчеви, така и за затъмнени участъци.

Отглеждане: Растението предпочита слънчеви места, но се развива добре и на полусянка, като леко понася и ниски температури. Трябва да се полива обилно, защото трудно търпи засушаване. Внимавайте обаче в субстрата да няма застояла вода.

Фестуката трудно вирее в сухи и тежки почви. Посадете я в почвена смес с неутрална реакция. През първата година растежът е много бавен. Растението се формира окончателно чак през втората – третата година. Ако го отглеждате като саксийна култура, трябва да го пресаждате на всеки 3 години, за да съхрани красивата окраска на листата си.

Видът е сравнително устойчив на болести и вредители.

Размножаване: Размножаването на фестука се извършва със семена през пролетта. Зелените стръкчета се появяват на 6-10-ия ден след засаждането.

 

  |  Views: 2005  |  Прочетено във Вестник за градината