Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Фелиция

Felicia

Фелиция

Тези “маргаритки”, обагрени в небесен цвят, както много други декоративни растения, идват от Южна Африка. На латински името фелиция (Felicia) означава щастлива, като се прави асоциация с ведрото настроение, което внасят сините й цветове. Родът Felicia от семейство Астри включва около 80 вида. Между тях има и едногодишни, и многогодишни дребни храсти и полухрасти, височината им е между 20 и 60 см.Като стайно цвете се отглежда предимно видът фелиция амелоидес. На височина тя достига около 30 см, но заради разклонената си форма изисква доста място. В цветарските магазини се предлагат и щамбови фелиции, които са твърде елегантни.

Отглеждане: През лятото най-добре ще се чувства в градината или на терасата. Вярна на произхода си, изисква много слънчева светлина и топлина. Полива се редовно, като с водата не се злоупотребява. Лекото засушаване не се отразява зле на растението. Щом дойде времето на сланите, фелицията се внася на закрито. Настанява се на слънчево място с температура около 15 градуса и се полива умерено.За да цъфти обилно и непрекъснато, прецъфтелите цветове трябва да се отстраняват редовно.  През пролетта трябва да се пресади. Почвата, която се предлага в цветарските магазини, напълно я задоволява.

Освен в саксии и контейнери, фелициите растат превъзходно и в градините. Там е добре да се засаждат на по-големи разстояния, за да не си пречат. Ако през две седмици се подхранват с комбинирани торове за цъфтящи растения, ще синеят и радват очите цяло лято.

Размножаване: Размножаването на фелиция  става със зелени връхни резници. Те се нарязват през февруари-март и при температура около 20 градуса се вкореняват за две-три седмици. За да се получат силно разклонени храстчета, връхчетата на прихваналите се фелиции се прищипват няколко пъти.

 

  |  Views: 1065  |  Прочетено във Вестник за градината