Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Увулария

Uvularia

Увулария

Увулария (Uvularia) е чудесно растение за сенчести градини и алпинеуми. Произлиза от сенчестите гори на САЩ и Канада. Принадлежи към семейство Лилии, родът й е малък – включва само 5 вида. Това са многогодишни растения със силно разклонено коренище, разположено хоризонтално. От коренището излизат многобройни тънки стъбла, обвити от лъскави яркозелени листа, разположени поредно. Цветовете се появяват през април-май. Те са увиснали камбанки с тесни и извити венчелистчета, наподобяващи езичета, откъдето идва и името на цветето – на латински uvula означава “езиче”. 

Сортове: Най-красивият и често отглеждан вид е едроцветната увулария (U. grandiflora). Родина са й широколистните гори на източните щати. Множеството й стъбла образуват гъста туфа. Те са високи 40-50 см и са обвити от дълги до 10 см листа. На върховете им разцъфтяват 2-3 яркожълти цвята с дължина 5 см. Те излъчват приятен аромат. След прецъфтяването се образуват малко семена. Друг вид, който може да се намери на пазара, е увуларията с приседнали листа (U. sessilifolia). Тя е по-дребна, стъблата израстват до 30 см. Приседналите листа са дълги 4-6 см. Цветчетата са зеленикаво-жълти, около 1.5-3 см. И двата вида са напълно зимоустойчиви и не се нуждаят от изваждане.

Отглеждане: Увулариите предпочитат засенчени места, където слънцето наднича рядко. Може да се засадят и на слънце, но няма да покажат истинската си красота. Почвата трябва да е хумусна, лека и рохкава, но да не просъхва лесно. Почвената реакция трябва да е слабо кисела. Добре й се отразява торенето с минерални торове, внесени рано напролет или след цъфтежа.

Увуларията може добре да вирее на едно място много години, без това да се отрази на качествата й. Ако се налага пресаждане, трябва да го направим в края на лятото – през август-септември.

Размножаване: Размножаването на увулария става с разделяне на коренището преди цъфтежа или в края на лятото. Всеки дял трябва да носи поне една растежна пъпка. За да се вкоренят добре отделените растения, почвата трябва да се поддържа умерено влажна. Може да се засеят късно наесен и образувалите се семена, но растенията, получени от тях, се развиват бавно и зацъфтяват след 4-5 години.

 

  |  Views: 816  |  Прочетено във Вестник за градината