Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Тунбергия

Thunbergia

Тунбергия

Тунбергия (Thunbergia), известна между любителите като Чернооката Сузана, е сред най-популярните увивни растения. Със своите ярки цветове, от които надничат черни “очички”, тя привлича погледите към най-слънчевите балкони. Тук цветето или виси от сандъчета и кошнички, или оплита перила и решетки. Тъй като нараства извънредно бързо, само няколко засети семена са достатъчни, за да успеят напълно да закрият некрасивата стена или да спрат любопитните погледи. Прекрасно изглежда обаче и в южните светли помещения, стига да й се осигури нужната въздушна влажност.

Дългите стъбла на тунбергията достигат до 2-2,5 метра и са плътно покрити със сърцевидни наситенозелени листа. Цветовете с форма на фунийки се появяват непрекъснато от юни до октомври. Те имат красиви багри – бяла, кремава, жълта, оранжева или бледокафява.

Сортове: Тунбергия алата е основният вид, който се отглежда като едногодишен – височина 1,2-3 м, фуниевидни цветове (5 см) през юли – септември. Венчелистчетата са кремави, жълти, бледокафяви или оранжеви, а гърлата са тьмнопурпурни. Най-вероятно ще намерите единствено сорта Susie (1,2 м). Т. fragrans Angel Wings е с бели цветове с жълто “око”.

Отглеждане: За да вирее добре, на тунбергията трябва да се осигурят условия, подобни на тези в родната й Източна Африка. Най-вече растението не понася сянка – колкото по-силно го припича слънцето, толкова му е по-добре. През лятото най-подходящи са южните или западните балкони, а за зимата трябва да се настани на южен прозорец в помещение с температура около 14-16 градуса. Много важна е влажността на въздуха – тя трябва да е доста висока. През лятото това се постига с често оросяване, в горещите летни вечери може да й се устрои истинско къпане под душ. През зимата, когато има опасност поради сравнително ниските температури да се получи загниване, около саксията се поставят влажни изпаряващи материали – мъх или торф. Преди да внесете цветето за зимуване, трябва да го подстрижете съвсем ниско.

През пролетта, щом премине опасността от слани, го изнесете на свеж въздух или му осигурете добро проветрение. Много бързо то ще ви зарадва с буен растеж и обилие от цветове. За целта обаче трябва редовно да го поливате и да го пазите от силните ветрове. Ако допуснете почвата да изсъхне силно, листата ще окапят и ще се оголят грозно стъблата. Не бива да се прекалява с подхранването, защото ще се развие красива и гъста листна маса, но цветовете ще бъдат малко.

Размножаване: Тунбергия можете да размножите със семена и резници. Колкото по-рано се засеят семената, толкова по-силно ще се развият младите растения, преди да бъдат настанени на постоянното им място на терасата или в градината. Почвата трябва да е лека и хранителна. Прищипването допринася за разрастването на младите тунбергии.

 

  |  Views: 10936  |  Прочетено във Вестник за градината