Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Тубероза (Полиантус)

Polianthus tuberosa

Тубероза (Полиантус)

Тубероза е популярното наименование на цветето полиантус (Polianthus tuberosa) от сем. Амарилисови. Името тубероза  се дължи на неправилно оформените грудки, които се развиват в почвата. Растенията произхождат от Мексико, където стройните, изправени, неразклоняващи се стъбла достигат до 2 м височина. В горната им част е разположено разчлененото на зиг-заг съцветие, по което последователно са подредени повече от  двадесет  камбанковидни цветове. Те са бели, прости или кичести. Разтварят се през нощта, а трайността на всеки един цвят е около 14 дни. Издават много приятен аромат, и са ценна суровина за парфюмерийната промишленост. Заради тези ценни качества, растенията са внесени в Европа още през 1629 година.

Отглеждане: Туберозата е много топлолюбива –  не понася температура под 10ºС. Затова ако желаете да я отглеждате на открито, трябва да засадите грудките през пролетта, но чак когато премине опасността от повратни студове. Изберете добре огрявано от слънцето място. То трябва да е защитено от ветрове, за да не се прекършват крехките стъблата, които при нашите климатични условия се развиват буйно, въпреки че не надвишават 0,80 м  височина. Трябва да осигурите разстояния между растенията 50 х 50 см. Дълбочината на засаждане да е около три пътипо-голяма от височината на грудката.  Почвата трябва да е лека, но богата на хранителни вещества. При тези условия цъфтежът ще започне в края на лятото или началото на есента.

При отглеждане на открито, важно условие е да задоволявате потребността от вода, като поливате така, че почвата винаги да е умерено влажна, но никога да не се задържа излишна вода около грудките. Окопавайте редовно около растенията. Целта е не само да се унищожават плевелите, а също да се разрушава почвената кора, образувана след валеж или поредното поливане. Вие ще се радвате на изобилен цъфтеж до късна есен. Но внимавайте, още при първото застудяване съществува опасност от измръзване на надземната част. За да избегнете този момент, извадете грудките при подходящо време, така че да се сухи, а не кални.  Почистете ги от стъблата и ги оставете да зимуват на сухо, проветриво място, където температурата през зимата трябва да е обезателно над 6-8ºС. Ако добре сте гледали растенията, около грудката майка ще са се образували няколко нови с които растенията се размножават.

Възможно е отглеждане в саксии. В този случай се препоръчва сорт Перла, познат и с името Екселсиор. Предимството му е, че на височина достига едва до 40 см,  при това  цветовете  му са кичести. За целта изберете саксия най-малко с 12 см в диаметър. Дренажът е задължителен. След като покриете дренажното отворче с подходящо парченце, поставете поне 2 см пясък. Почвената смес трябва да е лека, отцедлива, но богата на хранителни вещества. Добър вариант е съставът от равни части градинска почва, листовка, много добре разложен оборски тор и пясък. Запомнете – грудките при този вариант се засаждат през есента. През зимата саксиите трябва да са в помещения с температура около 18ºС. Цъфтежът започва през пролетта и е продължителен. 

Размножаване: Размножаването на тубероза се извършва чрез чрез луковици, рядко със семена. Луковиците и детките се засаждат на открито на дълбочина от 2-3 см през май, а ако са под укрития, може и по-рано през април. Добре е почвата да е плодородна и добре дренирана. Детките се садят отделно от луковицата.

 

  |  Views: 7672  |  Прочетено във Вестник за градината