Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Тролиус (Витошко лале)

Trollius

Тролиус (Витошко лале)

Тролиус (Trollius), известен у нас като витошко лале, е многогодишно тревисто растение с късо и слабо разклонено презимуващо коренище. Листата са събрани в приосновна розетка, на дълги дръжки, дълбоко пересто нарязани, гладки, матовозелени. Цъфтежът е в средата на пролетта – през май. Цветовете са едри – до 5-6 см в диаметър, кръгли, с втори ред венчелистчета – полукичести, разположени поединично на дълги дръжки. Цветът е яркожълт. Семената са дребни, черни, лъскави, разположени по много в сборна семенна кутийка.

Растение, разпространено в цяла Европа, предимно като планинско, но на Север се среща и на по-малка надморска височина във влажни ливадни съобщества. Естествено разпространено и у нас – например във Витоша. В България витошкото лале е защитено растение. Напълно зимоустойчиво и доста непретенциозно растение, което лесно се култивира в градините.

Сортове: Най-често се използват сортовете на Т. култорум – височина 45-75 см, жълти или оранжеви цветове (2,5-6 см), цъфтеж през май – юни. Alabaster е бледокремав. Жълти сортове са Earliest of All, Lemon Queen, Superbus и Canary Bird. Orange Princess и Fireball са оранжеви. Т. хинензис е по-висок (90 см) – популярният сорт е Golden Queen.

Отглеждане:  Най-добре се развива на слънчево месторастене с неутрална, рохкава и влажна почва. При все това витошкото лале е доста пластично по отношение на условията – понася краткотрайно засушаване, лека полусянка, а се справя дори и с по-бедна почва. Витошкото лале прави плитки корение и при обработката на почвата около него трябва да се внимава да не се повреди. Изрязването на листата е добре да се направи в късната есен, след като пожълтеят.

Размножаване: За да размножите тролиус, разделете туфите наесен или напролет.

 

  |  Views: 2109  |  Прочетено във Вестник за градината