Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Трициртис

Tricyrtis

Трициртис

Родът Трициртис (Tricyrtis) е представен от 20 вида многогодишни цветя от сем. Лилиеви (Liliaceae). В естествена среда се срещат в Източна Азия (Китай, Япония, Тайван и Филипините), като най-разпространен е Трициртис  формозана (Tricyrtis formosana). Заради подобните на орхидея цветове, трициртиса е популярен и с името градинска орхидея, въпреки че няма нищо общо с тези екзотични цветя. Стъблото е изправено, високо около 60 – 80 см и покрито с гъсти власинки. Листата са издължени, овални, разположени по двойки на стъблото и също покрити с власинки. Цъфти в края на лятото и есента, като цветовете са разположени по върха на стеблото. Цветовете са бели с тъмночервени и лилави шарки, подобни на цветовете на орхидеите. На едно стебло има от 1 до 3 цвята. При правилни условия на отглеждане, цъфтежът е много продължителен.

Трициртисът расте безпроблемно в нашите условия и успешно понася зимните студове.

Сортове: Най-популярният вид е Т. Формозана – височина 60 см, фуниевидни цветове (3,5 см) през август – октомври. Цветовете са бели или бледоморави, с тьмнопурпурни петънца. Т. хирта достига същата височина, но белите или бледоморави цветове са с по-бледи петънца. Сортът Alba е без петънца.

Отглеждане: Трициртисите са лесни за отглеждане цветя, подходящи за неопитни градинари. Подходящото за засаждане място е сенчесто или полусенчесто. Не бива да се излагат на директно слънце. Също така, мястото трябва да е защитено от силни ветрове. Поливат се умерено, като почвата трябва да бъде винаги влажна. Почвеният субстрат следва да бъде богат на хранителни вещества, с кисела до неутрална реакция и с много добри въдухо- и водопропускливост. Осигурете и добър дренаж, особено когато отглеждате трициртис като съдова култура.

Ако зимите са много студени и безснежни, добра идея е да мулчирате около растенията, за да защитите корените от измръзване.

Като цяло, трициртисът е устойчив на заболявания. В градината проблем могат да бъдат охлювите.

Размножаване: Трициртис можете размножите, като разделите туфите през пролетта. Ако желаете да се борите със семена, засейте ги веднага след узряването им през есента.

 

  |  Views: 1433  |  Прочетено във Вестник за градината