Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Тритония

Tritonia

Тритония

Родът Тритония (Tritonia) е от семейството на ирисите. Листата на растението са лентовидни, а цветовете в различни багри – звездовидни. Цъфтежът започва в края на пролетта и продължава 6-7 седмици, като цветчетата се отварят последователно. Цветовете са много ароматни. Ароматът се усеща най-силно през нощта. Привлича много пчели и пеперуди.

Вирее на открито само в област с умерен климат (у нас на юг). Подходяща за саксийно отглеждане по балкони и тераси, алпинеуми и на първа линия при оформяне на бордюри. Тритониите са най-красиви, когато са насадени много на едно място и образуват туфа.

Сортове: Т. розея (Т. disticha Rubrolucens) е единственият вид, който може да оцелее през зимата – височина 60 см, розови фуниевидни цветове (2,5 см) през август – септември. Цветовете са разположени от едната страна на стъблото. В края на есента отстранете повехналите съцветия и листа. Известен сорт е Orange Delight.

Отглеждане: Тритонията обича да е на завет, на огрени от слънцето места. Почвата трябва да е с добри дренажни свойства. Засадете луковичките през септември на дълбочина 5 см. През зимата сложете мулч върху кореновите шийки, който трябва да махнете, след като отминат големите студове. Поливайте умерено.

Размножаване: За да размножите тритония, отделете луковичките, след като извадите претрупаните туфи. Засадете ги наесен.

 

  |  Views: 609  |  Прочетено във Вестник за градината