Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Трипсове

Thripidae

Трипсове

Вредителите от сем. Трипсове (сем. Thripidae) са особено опасни за зеленчуковите култури както поради директната вреда, която нанасят в процеса на храненето си, така и като преносители на много вирусни болести по растенията.

Трипсовете са дребни насекоми, които достигат на големина до 0,8-1,0 мм. Тялото им е с удължено продълговата форма и с две двойки тесни криле. Яйцата са бъбрековидни, млечнобели, с големина 0,21-0,25 мм. Ларвата и нимфата наподобяват по анатомо-морфологичните си особености възрастния индивид, тъй като насекомото има непълно превръщане.

Трипсовете зимуват като възрастни индивиди или като ларви от различни възрасти в растителните остатъци на нападнатите растения, върху плевелите и в почвата. Напролет презимувалите индивиди заселват най-напред плевелните растения и разсадите, след което преминават върху поникналите или разсадените културни растения. Първоначално заселват долните листа, след което се придвижват към върха. Женските индивиди пробиват епидермиса на младите листа с яйцеполагалото си и полагат по едно яйце в паренхимната тъкан. Снасят около 100 яйца, които се излюпват след 4-6 дни. За да завършат развитието си, ларвите преминават от един лист на друг. След като се изхранят, те навлизат в почвата и на дълбочина около 5 см се превръщат в нимфи. Общото развитие на едно поколение продължва около 15-20 дни. За един вегетационен сезон могат да се развият 6-7 поколения, а при оранжерийни условия неприятелят се среща целогодишно.

Вредят възрастните индивиди и ларвите, които се хранят, като смучат растителен сок. В мястото на повредата тъканта просветлява, а по-късно некротира. При силно нападение може да се наблюдава пълно загиване на растенията и загуба на добив. Възможно е и при хранене по цветните частите да се изпъстрят от по-светли и по-тъмни петна.

Развитието на различните видове трипсове се благоприятства при висока температура и намалена относителна влажност на въздуха.

Като правило трипсовете са полифаги, които са в състояние да се изхранват с голям брой растения. Най-висока вредоносност за зеленчуковите растения имат тютюневият трипс и калифорнийският трипс.

 

Тютюнев трипс (Thrips tabaci Lind.)

 

Това е най-разпространеният и най-вредоносният трипс за нашите условия. Той е полифаг и се храни с голям брой растения. От зеленчуците най-силно се  нападат доматите, краставиците, пиперът, лукът, празът и много други видове.

Както възрастното насекомо, така и ларвите имат бледожълтеникав цвят. Предните крила са жълтеникави, понякога светлосиво-жълти. Дължината на тялото е 0,8-0,9 мм. Зимуват възрастните индивиди и ларвите. В състояние е да развие 5-6 поколения годишно. В оранжериите се намножава непрекъснато през цялата година. Преносител е на вируса на доматената бронзовост.

 

Калифорнийски, западен, цветов трипс (Franclinella occidentalis Pergande)

 

Този вид навлезе в нашата страна сравнително отскоро, но има висока жизненост и адаптивност към условията на средата, поради което конкурира по вредоносност тютюневия трипс. Има подчертана склонност да заселва цветните части на растенията.

Женските индивиди са малко по-големи от останалите видове трипсове. Цветът им варира от жълт до тъмносиво-кафяв. Мъжките са по-светли и по-дребни в сравнение с женските. Развива по няколко поколения през годината, а при оранжерийни условия се размножава през цялата година.

 

КОНТРОЛ

 

Към мерките за контрол на популацията от трипсове се включват почвени обработки за редуциране числеността на ларвите и на възрастните индивиди, които се намират в почвата. Добър ефект проявяват сините залепващи табла, които служат както за директна борба, така и за целите на прогнозата. Срещу трипсовете се провеждат химични третирания с инсектициди.

 

  |  Views: 1449  |  Прочетено във Вестник за градината