Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Трилиум

Тrillium

Трилиум

Трилиум (Тrillium) е род тревисти растения от сем. Трилиеви, наброяващ около 30 вида, които се срещат в умерените райони на Северна Америка и Източна Азия. Представлява тревисто растение с къси, дебели коренища. Стъблата са изправени с многобройни чашовидни листа при основата, стъблените са събрани по три. Околоцветникът се състои от шест дяла, три са външни и зелени, и три са вътрешни, бели, червеникави, жълти, по-дълги от външните. Плодът е тригнездна, зелена кутийка. Важен показател, който позволява да отличите различните трилиуми, е положението на цвета. При едни видове цветната дръжка отсъства, цветовете като че ли седят на листата, при други цветът се разполага на изправена дръжка и е обърнат нагоре, а при някои цветните дръжки са поникнали и цветовете са обърнати към земята.

Сортове: Любимият вид е Т. грандифлорум – височина 30 см, разпростира се на 30 см, бели цветове (7,5 см), които с времето порозовяват; цъфтеж през април – юни. Flore Pleno е кичест сорт. Т. кунеатум е тъмночервен, а Т. еректум – с винени цветове. Т. лутеум (20 см) е с жълти цветове.

Отглеждане: Трилиумите предпочитат засенчени места, където слънцето наднича рядко. Може да се засадят и на слънце, но няма да покажат истинската си красота. Почвата трябва да е хумусна, лека и рохкава, но да не просъхва лесно. Почвената реакция трябва да е слабо кисела. Добре й се отразява торенето с минерални торове, внесени рано напролет или след цъфтежа.

Размножаване: Размножаването на трилиум става с разделяне на коренището преди цъфтежа или в края на лятото. Всеки дял трябва да носи поне една растежна пъпка. За да се вкоренят добре отделените растения, почвата трябва да се поддържа умерено влажна. Може да се засеят късно наесен и образувалите се семена, но растенията, получени от тях, се развиват бавно и зацъфтяват след 4-5 години.

 

  |  Views: 961  |  Прочетено във Вестник за градината