Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Традесканция

Tradesсantiа

Традесканция

Родът Традесканция (Tradesсantiа) произлиза от тропическите области на Северна Америка. Има около 90 вида. Самото име традесканция се появява в XVIII век и е кръстено на английски градинар Джон Традескант, които е живял в началото на XVII век. Той основава една от първите ботанически градини и Националния исторически музей в Лондон. Бил е градинар на херцог Бъкингам.

Ако се вгледате внимателно в растението ще видите, че гъсто разположените листа по дългото стъбло са толкова свързани помежду си, че е трудно да се отделят едно от друго или да се намери началото и края на даден клон. Листата при по-възрастните растения достигат дължина 7 – 8 см. Цветовете с по три венчелистчета се появяват от началото на лятото до началото на есента. Копринените венчелистчета около ефектните тичинки издържат само ден, но гроздовете от пъпки във всяко съцветие осигуряват продължителния цъфтеж.

В природата тези растения почти никога не растат по дървета. Те са почвопокривни. Много бързо обхващат нови площи с помощта на стелещите се и вкореняващите се стебла. Обичат богата плодородна почва.

Отглеждане: Традесканцията може да се отглежда и на светло, и на сенчесто място, но при ярко слънце листата пожълтяват и губят своя декоративен ефект. Расте и в топли, и в хладни помещения. Белоцветната традесканция може да понася температури до 6-10 градуса, но при  другите видове температурата не трябва да спада под 12-15 градуса.  През есента растението се свива, а през пролетта отново пониква. Ако е в съд, се покрива с борови клонки.

Поливането е обилно, но при падане на температурата се намалява, за да не загният корените. Преди следващото поливане почвата трябва да е леко влажна. Колкото повече се подхранват растенията, толкова по-бързо те растат. Както и при поливането, всичко зависи от температурата. При температури, по-високи от 18 градуса, растежът е интензивен и необходимостта от подхранване се повишава. При по-ниски температури растат по-бавно.

Традесканциите обичат въздушна влага. Добре им се отразява честото пулверизиране и вода в подложката за известно време, но не е задължително.

Когато стъблата станат твърде дълги, могат по всяко време да се отрежат и да се използват като резници.

Размножаване: Традесканция можете да размножите чрез резници по всяко време на годината. Вкореняването става във вода или в пръст. Най-малкият резник може да бъде парченце стъбло с два възела. Той се засажда в пръст, като се заравя само долният възел. От него израстват корени. От горния възел израстват клонки. За поддържане на висока влажност може саксията да се сложи в полиетиленов пакет (но не е задължително) и да се постави на разсеяна светлина. Вкореняването се развива добре при температура около 20 градуса. Става за няколко дни. Когато се появят нови листа, може да се махне фолиото. Корени лесно се образуват и във вода. Те са достатъчно устойчиви към недостига на кислород. По тази причина традесканциите са подходящи за хидрокултура.

 

  |  Views: 1841  |  Прочетено във Вестник за градината