Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Титония

Tithonia

Титония

Титония (Tithonia) е прекрасно градинско цвете от сем. Сложноцветни (Asteraceae). Произхожда от Централна Америка (Мексико). На височина растението може да достигне до 1,50 м. Цъфти от юни до късна есен (докато паднат първите слани) с красиви оранжеви цветове.

Сортове: Основният вид е Т. ротундифолия – височина 1,5 м, съцветия с диаметър 7,5 см през юли – септември. Оранжевочервените езичести цветчета са жълти отдолу, централният диск също е жълт. Torch не е толкова висок, a Yellow Torch е с изцяло жълти съцветия. Sundance е оранжев, както и Goldfinger (75 см), който е най-популярният и компактен сорт.

Отглеждане: Титонията е непретенциозно за отглеждане растение. Обича да е разположена на добре осветено място. Предпочита лека почва, богата на хранителни вещества. Оптималната температура за развитие на титонията е 20 – 25°С. При падане на температурата до 5-6°С растението загива. Поливайте титонията умерено, като не допускате да се задържа вода, защото корените загниват. За високите сортове осигурете подпорки. Пазете растението от голите охлюви.

Размножаване: Титония се размножава чрез семена, които се събират през есента (септември, октомври). Събраните семена можете да засадите в сандъче, за да си произведете разсад. Желателно е това да стане през месец февруари. Готовият разсад се засажда на постоянно място в градината през април, като разстоянието между стръкчетата е 60х60 см. Можете да засеете семената и директно в градината. Подходящото време за това е, когато приключат пролетните слани – през месец април.

 

  |  Views: 870  |  Прочетено във Вестник за градината