Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Тигридия

Tigridia

Тигридия

Тигридия (Tigridia) е луковично растение от сем. Перуникови (Iridaceae). В естествени условия се среща в Централна Америка, Перу и Чили. Особено разпространена е в Мексико. Родът включва 13 вида, но в градинарството се използва само един – Тигридия Павония (Tigridia Pavonia). Големият интерес към нея се дължи на невероятно красивите й цветове, които поразително приличат на орхидеи.

Тигридията притежава удължена грудко-луковица, цилиндрично стъбло и мечовидни, нагънати по дължината си листа. Цветоносните стъбла завършват с единични цветове. Цветовете са с диаметър до 10 см и двуцветни – външните венчелистчета са яркочервени, а вътрешните – жълто-оранжеви с червени петна. Съществуват форми с бели, нежно розови, лилави, оранжеви багри и нискорастящи – с червеникави цветове.

Отглеждане: Тигридията е светлолюбиво растение, затова й изберете слънчево място. Засадете луковиците в края на април на дълбочина 7-8 см и на 15 см една от друга. Растоянието между редовете също трябва да бъде 15-16 см, защото луковиците пускат широкоразпростиращи се корени. Почвата няма нужда от специална предварителна подготовка – тези растения са твърде невзискателни, но през засушливия период е необходима обилна поливка. Недостатъчната влага причинява пожьлтяване на растенията. Останалите грижи през вегетацията са както при гладиолите.

Тигридиите разцъфтяват през юли. Ако луковиците се насадят през март и се държат до май в оранжерия, цъфтежът започва по-рано. Разкошно обагрените цветове са много свежи. Цветът, който се е разтворил  рано сутринта, към залез слънце вече увяхва, но всяко цветно стъбло образува 3-6 цвята, които се разтварят последователно. Така цъфтежът продължава няколко седмици.

Когато растенията се отглеждат от семена, засяването се извършва през първата половина на април. Семеначетата се показват след около 6 седмици, но дават цвят едва на втората година от засяването. Рядко отделни екземпляри могат да цъфнат още през същата година.

Тигридията не е много издържливо растение, затова през октомври луковиците се изваждат от почвата, посипват се със сух пясък или торф и се съхраняват при температура 4-7 градуса. В края на март се засаждат в саксии с лека почва (най-добре листовка) и се държат на топло, за да поникнат. Засаждат се на открито след преминаване на късните пролетни слани. Зимуване на открито може да се допусне само в най-южните райони на страната, като луковиците се покриват с листа или слама.

Размножаване: Размножаването на тигридия обикновено се извършва чрез раделяне на издънките, когато луковиците наесен се извадят.

 

  |  Views: 404  |  Прочетено във Вестник за градината